Μια τοιχογραφία 1.500 ετών ανακαλύφθηκε σε αρχαία βυζαντινή εκκλησία στο χωριό Shivta στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η τοιχογραφία φαίνεται να απεικονίζει μια άγνωστη έως τώρα εικόνα με το πρόσωπο του Χριστού. Όπως αναφέρουν, η τοιχογραφία αυτή δείχνει την πρώτη προ-εικονοκλαστική σκηνή της βάπτισης του Χριστού που βρέθηκε στους Αγίους Τόπους.
«Το πρόσωπο του Χριστού σε αυτήν την τοιχογραφία είναι μια σημαντική ανακάλυψη από μόνη της. Ανήκει στο εικονογραφικό σχέδιο ενός Χριστού με κοντά μαλλιά, που ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αίγυπτο και τη Σύρο-Παλαιστίνη, που εξαφανίστηκε όμως στη μετέπειτα βυζαντινή τέχνη» δήλωσε η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τους Emma Maayan-Fanar, Ravit Linn, Yotam Tepper, και Guy Bar-Oz.
«Τα κείμενα στις αρχές του 6ου αιώνα περιλαμβάνουν συζητήσεις και απόψεις σχετικά με την αυθεντική εικόνα του Χριστού και σε αυτές υπάρχουν και απόψεις για το πώς ήταν τα μαλλιά του» τονίζουν οι επιστήμονες.
Η εκτίμησή τους είναι πως αυτή η τοιχογραφία ζωγραφίστηκε τον 6ο αιώνα μ.Χ. Η σκόνη και η λάσπη καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος στο κέντρο της εικόνας, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου του Χριστού.
Η ερευνητική ομάδα χαρακτηρίζει το εύρημα ως «εξαιρετικά σημαντικό» και έχει ήδη προγραμματίσει τα επόμενά της βήματα.
«Εκτός από την καλύτερη κατανόηση του ύφους και του στυλ της εικονογραφίας θα τεκμηριώσουμε και το υπόλοιπο χρώμα της αψίδας όπου βρέθηκε η τοιχογραφία, θα μελετήσουμε τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν και θα καθορίσουμε τα μέτρα που απαιτούνται για τη διατήρηση και συντήρηση ενός τόσο σημαντικού και ευαίσθητου βυζαντινού υπολείμματος» δήλωσαν οι ερευνητές.
Πηγή: Euronews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης