Ισραήλ: Αναβάλλεται η μεταφορά της σερβικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021, 11:47
Ισραήλ: Αναβάλλεται η μεταφορά της σερβικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Η Σερβία με την υπογραφή της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, στις 4 Σεπτεμβρίου του 2020, είχε δεσμευτεί να μεταφέρει, μέχρι την 1η Ιουλίου του 2021, την πρεσβεία της στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Η ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει και το Βελιγράδι δεν έχει υλοποιήσει τη δέσμευση που ανέλαβε. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση της και, όπως όλα δείχνουν, το θέμα θα μπει, προσωρινά τουλάχιστον, στο αρχείο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η Σερβία θα ενεργήσει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με γνώμονα τα συμφέροντά της». Ο Βούτσιτς άφησε να εννοηθεί ότι για την ώρα δεν προγραμματίζεται η μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας πως οι εξελίξεις ανέτρεψαν τα πολιτικά δεδομένα που ίσχυαν όταν υπεγράφη η Συμφωνία της Ουάσιγκτον. «Τα συμφέροντα της Σερβίας έχουν αλλάξει από τη στιγμή που το Ισραήλ αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Θα λάβουμε αποφάσεις στο μέλλον με σεβασμό στη φιλία προς το Ισραήλ, αλλά πρωτίστως σεβόμενοι τον εαυτό μας» υπογράμμισε ο Βούτσιτς.

Το Κόσοβο και το Ισραήλ προχώρησαν στην αλληλοαναγνώριση και τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων την 1η Φεβρουαρίου του 2021 και η πρεσβεία του Κοσόβου εδρεύει στην Ιερουσαλήμ. Η εξέλιξη αυτή αποτελούσε επίσης μέρος της Συμφωνίας της Ουάσιγκτον, ωστόσο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Βελιγράδι και αποτέλεσε αφορμή για να μην υλοποιήσει η Σερβία τη δέσμευσή της για τη μεταφορά της πρεσβείας της στην Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται ότι η Συμφωνία της Ουάσιγκτον αφορούσε κυρίως τη σύναψη οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία, αλλά ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πρόσθεσε και το ζήτημα του Ισραήλ. Η Συμφωνία αυτή δεν έχει διεθνή νομική υπόσταση και αποτελεί στην ουσία μία δήλωση προθέσεων που υπεγράφη, ξεχωριστά, από τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον τότε πρωθυπουργό του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι. Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές στο Βελιγράδι, η Σερβία δεν έχει καμία υποχρέωση να την εφαρμόσει και στο θέμα της μεταφοράς της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ μπορεί πάντα να επικαλεστεί τη στάση της Ε.Ε. με δεδομένο ότι έχει καθεστώς χώρας προς ένταξη και οφείλει να ακολουθεί την εξωτερική πολιτική των Βρυξελών.

Από την άλλη ωστόσο οι ΗΠΑ, παρά την αλλαγή της εξουσίας και την αποχώρηση Τραμπ, επιμένουν ότι η Συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Ιουλίου 2021, 11:50