Ελεύθερος αφέθηκε από τις ισραηλινές Αρχές o Παλαιστίνιος Χάντερ Αντνάν, που έκανε απεργία πείνας επί 56 ημέρες, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή υπηρεσία διαχείρισης φυλακών.

«Ο Χάντερ Αντνάν, ο οποίος βρισκόταν υπό διοικητική κράτηση, αφέθηκε ελεύθερος» δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο η Σίβαν Γουάιζμαν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης φυλακών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αντνάν, 37 ετών, βρισκόταν στη φυλακή εδώ και έναν χρόνο υπό διοικητική κράτηση, ένα καθεστώς που επιτρέπει στις ισραηλινές Αρχές να κρατούν ανθρώπους χωρίς να τους απαγγέλλουν κατηγορίες για περιόδους έξι μηνών που μπορούν να ανανεώνονται επ’ αόριστον. Η κατάσταση της υγείας του είχε προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Παλαιστινίους.

Στο τέλος Ιουνίου είχε τερματίσει την απεργία πείνας έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο δικηγόρος του και η ισραηλινή αρχή διαχείρισης φυλακών. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ισραηλινό νοσοκομείο για να λάβει θεραπεία.

Ο Αντνάν συνελήφθη λίγο μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών νεαρών Ισραηλινών πέρυσι, ένα γεγονός που είχε οδηγήσει στη σύλληψη πολλών εκατοντάδων Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2012 είχε ήδη πραγματοποιήσει απεργία πείνας 66 ημερών για να καταγγείλει την κράτησή του. Μετά την απεργία αυτή, στη διάρκεια της οποίας δεχόταν να λαμβάνει βιταμίνες και αλάτι, είχε αφεθεί ελεύθερος. Τώρα, κατά τη δεύτερη απεργία πείνας που πραγματοποίησε, αρνούνταν να δεχθεί οτιδήποτε εκτός από νερό.

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα το θεωρούσε υπεύθυνο για οτιδήποτε συνέβαινε στον Αντνάν, την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση επανεκκίνησε στα μέσα Ιουνίου τη διαδικασία υιοθέτησης ενός νομοσχεδίου το οποίο θα επιτρέπει την αναγκαστική σίτιση κρατουμένων στην περίπτωση που τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Διαδηλώσεις υποστήριξης του Αντνάν πραγματοποιούνταν από όλα τα παλαιστινιακά κινήματα τις τελευταίες εβδομάδες στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης