Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Ισραήλ, καθώς πυρκαγιά που μαίνεται στη χώρα έφτασε στην πόλη της Χάιφα.

Ανατολικοί άνεμοι έχουν ενισχύσει τις πυρκαγιές και η φωτιά μαίνεται σε κατοικημένες περιοχές στα βόρεια της πόλης, όπου ζουν περίπου 300.000 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το BBC, περίπου 50.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι πυρκαγιές απειλούν σπίτια κοντά στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.

Ισραηλινός υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι μισές περίπου από τις πυρκαγιές οφείλονται σε εμπρησμούς, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αστυνομία.

«Σχεδόν το 50% των πυρκαγιών οφείλονται προφανώς σε εμπρησμό» είπε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν στο Ραδιόφωνο του Στρατού. Ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ άφησε να εννοηθεί ότι εκείνοι που τις προκάλεσαν μπορεί να μην είναι Εβραίοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι ή σοβαροί τραυματισμοί.

Ο αυτοκινητόδρομος 443, που συνδέει την Ιερουσαλήμ με το Τελ Αβίβ περνώντας μέσα από τη Δυτική Όχθη, έκλεισε προσωρινά το πρωί της Πέμπτης καθώς οι φλόγες έφθασαν στην πόλη Μόντιν που βρίσκεται στη μέση περίπου της απόστασης μεταξύ δύο μεγάλων αστικών κέντρων.

Το Ισραήλ έχει ζητήσει αεροπορική πυροσβεστική υποστήριξη από την Κροατία την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Ρωσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ρόζενφελντ.

Ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου συνομίλησε την Τετάρτη με τον Κροάτη πρωθυπουργό, καθώς και με τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας τους βοήθεια.

Η Τουρκία έχει επίσης στείλει ένα αεροπλάνο στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το γραφείο του Νετανιάχου, ανεβάζοντας στα 16 τον συνολικό αριθμό των ξένων αεροσκαφών που βοηθούν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στο Ισραήλ.

Οι περισσότερες από τις μικρότερες πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο αλλά τέσσερις μεγάλες φωτιές εξακολουθούν να μαίνονται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης