Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν το ότι δεν εξεπλάγησαν από τις πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατασκόπευαν Ισραηλινούς ηγέτες και υποβάθμισαν την σημασία οποιασδήποτε πληροφορίας μπορεί να συνέλλεξαν οι σύμμαχοί τους.

Έγγραφα που διέρρευσαν από τον πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή δείχνουν ότι η NSA και η αντίστοιχη βρετανική GCHQ είχαν το 2009 στόχο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που είχε καταχωρηθεί ότι ανήκε στον τότε Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ, και ότι παρακολουθούσαν τα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Άμυνας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υποθέτουμε ότι όχι μόνον αραβικά κράτη, αλλά και παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων φιλικών μας (δυνάμεων), προσπαθούν να μας παρακολουθήσουν», δήλωσε ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Γιουβάλ Στάινιτζ στο Κανάλι 2 της ισραηλινής τηλεόρασης.

Το Ισραήλ λαμβάνει ως εκ τούτου τις απαραίτητες προφυλάξεις, πρόσθεσε, και οι μυστικές πληροφορίες δεν διαβιβάζονται ποτέ «μέσω των συνηθισμένων συστημάτων τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας».

Το γραφείο του Εχούντ Όλμερτ ανακοίνωσε εξάλλου ότι οι πληροφορίες αυτές, αν είναι ακριβείς, αναφέρονται σε μια δημόσια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι πιθανότητες να έχει προκληθεί ζημιά για την ασφάλεια ή όσον αφορά τις πληροφορίες από την παραβίαση της ηλεκτρονικής αυτής διεύθυνσης είναι ελάχιστες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση αυτή.

Ο Στάινιτζ έδωσε εξάλλου ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς στον τομέα των πληροφοριών που υπάρχουν μεταξύ του Ισραήλ και των δύο αυτών χωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης