Ισραήλ: Η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στην παλιά πόλη στους άνδρες μικρότερους των 50 ετών

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017, 11:22
Ισραήλ: Η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στην παλιά πόλη στους άνδρες μικρότερους των 50 ετών
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει στους άνδρες μικρότερους των 50 ετών την πρόσβαση στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ σήμερα για τη μεγάλη προσευχή των μουσουλμάνων, καθώς η ένταση γύρω από την πλατεία των Τεμενών παραμένει τεταμένη.

«Η είσοδος στην παλιά πόλη και το Όρος του Ναού (η πλατεία των Τεμενών για τους μουσουλμάνους) επιτρέπεται στους άνδρες άνω των 50 ετών. Δεκτές θα γίνονται οι γυναίκες όλων των ηλικιών», επεσήμανε η αστυνομία στην ανακοίνωσή της.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν από την Κυριακή την τοποθέτηση ανιχνευτών μετάλλου στις εισόδους της πλατείας μετά τη φονική επίθεση εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών κοντά στο σημείο αυτό.

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν να μην πηγαίνουν πλέον να προσεύχονται στην πλατεία των Τεμενών και εκατοντάδες Παλαιστίνιοι προσεύχονται από την Κυριακή στην παλιά πόλη. Σχεδόν καθημερινές είναι οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Καθώς πλησίαζε η προσευχή της Παρασκευής τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ίσως αποσύρει τους ανιχνευτές μετάλλων ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις.

Όμως έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας και το συμβούλιο ασφαλείας, ο Νετανιάχου τελικά αποφάσισε να τους διατηρήσει.

Ισραηλινός αξιωματούχος επεσήμανε σήμερα ότι το συμβούλιο ασφαλείας «έδωσε άδεια στην αστυνομία να λαμβάνει όλες τις αποφάσεις προκειμένου να επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση στους ιερούς τόπους, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη».

Τα νέα μέτρα ασφαλείας αναζωπύρωσαν τους φόβους των Παλαιστίνιων ότι το Ισραήλ θα αναλάβει τον αποκλειστικό έλεγχο της πλατείας των Τεμενών, τρίτο πιο ιερό τόπο για το ισλάμ.

Ωστόσο το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν σκοπεύει να τροποποιήσει τους σιωπηλούς κανονισμούς που επιτρέπουν στους μουσουλμάνους να πηγαίνουν οποιαδήποτε στιγμή στην πλατεία και στους εβραίους κάποιες ώρες, χωρίς να μπορούν να προσευχηθούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017, 11:28