Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε να εμποδίσει προσωρινά την κατεδάφιση ενός χωριού βεδουίνων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί εκσκαφείς, δήλωσε την Παρασκευή δικηγόρος.

«Η απόφαση (να μην προχωρήσει η κατεδάφιση του χωριού) ελήφθη αργά την Πέμπτη και ισχύει μέχρι το κράτος να παρουσιάσει την απάντησή του, ως τις 11 Ιουλίου», εξήγησε ο Ισραηλινός δικηγόρος Σλόμο Λέκερ που εκπροσωπεί τους κατοίκους του Χαν αλ Αχμάρ, ενός χωριού 173 κατοίκων που βρίσκεται στην ανατολική Ιερουσαλήμ κοντά σε εβραϊκούς οικισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση ελήφθη μετά την προσφυγή των κατοίκων του χωριού που ζήτησαν από το δικαστήριο να τους δοθεί άδεια να ξαναχτίσουν το χωριό τους στη θέση του τωρινού οικισμού.

Την Τρίτη ο ισραηλινός στρατός παρέδωσε την εντολή εκκένωσης στους κατοίκους του Χαν αλ Αχμάρ, ενός χωριού με 173 κατοίκους που ζουν εκεί σε παραπήγματα από ξύλο και τσίγκο και εκτρέφουν ζώα, κυρίως κατσίκες και πρόβατα. Η κοινότητα βρίσκεται ανάμεσα στον μεγάλο εβραϊκό οικισμό Μάαλε Αντουμίμ –είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ– και έναν μικρότερο, στα βορειοανατολικά, τον Κφαρ Αντουμίμ.

Το Χαν Αλ Αχμάρ χτίστηκε χωρίς την άδεια των ισραηλινών αρχών που, όπως τονίζουν οι Παλαιστίνιοι, είναι αδύνατον να χορηγηθεί. Το Ισραήλ επιδίωκε εδώ και πολύ καιρό να εκδιώξει τους Βεδουίνους από την περιοχή ανάμεσα στους δύο οικισμούς και το Ανώτατο Δικαστήριο ενέκρινε την κατεδάφιση, τον Μάιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απομάκρυνση του χωριού αυτού, καταγγέλλουν ακτιβιστικές οργανώσεις, θα επιτρέψει να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος χώρος για την ανέγερση εβραϊκών οικισμών κοντά στην Ιερουσαλήμ, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους Παλαιστίνιους να διατηρήσουν την εδαφική συνέχεια στη Δυτική Όχθη, όπου επιθυμούν να δημιουργήσουν το κράτος τους.

Το Ισραήλ σκοπεύει να μεταφέρει τους κατοίκους του χωριού σε μια περιοχή 12 χιλιόμετρα πιο μακριά, κοντά στο παλαιστινιακό χωριό Αμπού Ντις.

Ο νέος χώρος είναι δίπλα σε μια χωματερή και οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η αναγκαστική μεταφορά των κατοίκων παραβιάζει το διεθνές δίκαιο που αφορά τις κατεχόμενες περιοχές. Τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ε.Ε. έχουν εκφραστεί κατά του σχεδίου αυτού.

Η Άντζελα Γκόντφρι- Γκόλντσταϊν, Ισραηλινή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η διπλωματική πίεση ίσως να συνέβαλε στην απόφαση του δικαστηρίου.

Την Πέμπτη Ευρωπαίοι διπλωμάτες μετέβησαν στο Χαν αλ Αχμάρ για να στηρίξουν τους κατοίκους. Ζήτησαν να επισκεφθούν το σχολείο του χωριού, που χρηματοδοτείται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά η ισραηλινή αστυνομία δεν τους το επέτρεψε.

Ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ κάλεσε από την πλευρά του τις ισραηλινές αρχές να ακυρώσουν «τα μέτρα που ενδέχεται να οδηγήσουν σε μια αναγκαστική μετακίνηση των Παλαιστινίων».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης