Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον οποίο ανατέθηκε χθες Τετάρτη η εντολή να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν θα πάρει αποφάσεις για την προσάρτηση εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη πριν δημοσιοποιηθεί το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντάνι Ντάνον.

«Δεν νομίζω πως θα δούμε κάποια μείζονα ενέργεια από την κυβέρνησή μας πριν παρουσιαστεί» το σχέδιο των ΗΠΑ, είπε ο Ντάνον σε δημοσιογράφους. «Θα περιμένουμε. Θα δούμε το σχέδιο. Θα συζητήσουμε, δεν ξέρω πού θα μας οδηγήσει», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νετανιάχου εξήγγειλε προεκλογικά ότι θα προσαρτήσει εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη στην προσπάθειά του να προσελκύσει ψήφους υποστηρικτών της δεξιάς.

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, που καταρτίζεται εδώ και δύο χρόνια, πιθανόν θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Μάιο ή τον Ιούνιο, αφού αναλάβει καθήκοντα νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου εξασφάλισε την πέμπτη του θητεία στο αξίωμα του πρωθυπουργού στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ντάνον διαβεβαίωσε ότι δεν έχει διαβάσει το σχέδιο. Το κείμενο, που εξ όσων έχουν κυκλοφορήσει υπόσχεται βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των Παλαιστίνιων, χωρίς όμως να εγγυάται ότι θα αποκτήσουν ανεξάρτητο Κράτος όπως ποθούν, ετοιμάζουν τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι: ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζέισον Γκρίνμπλατ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, και ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς απέρριψε εκ των προτέρων το σχέδιο της Ουάσινγκτον.

Κατά τον Ντάνον, η ισραηλινή κυβέρνηση περιμένει να δει κάτι «πρωτότυπο», που θα εμπλέξει άλλες χώρες, καθώς και απευθείας συνομιλίες. Όμως, προεξόφλησε, η παλαιστινιακή πλευρά θα πει όχι στις απευθείας συνομιλίες.

Για τον Μαχμούντ Αμπάς, η κυβέρνηση Τραμπ απεμπόλησε τον ρόλο του αμερόληπτου μεσολαβητή όταν, ερχόμενη σε ρήξη με την πολιτική που εφάρμοζε η Ουάσινγκτον και με τη διεθνή συναίνεση επί δεκαετίες, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ και μετέφερε στην ιερή πόλη την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινοί οικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία κυρίευσε ο ισραηλινός στρατός στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, είναι παράνομοι με βάση το διεθνές δίκαιο και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας τους θεωρεί μείζον εμπόδιο για την επίτευξη ειρήνης. Η προσάρτησή τους ενδέχεται να σημάνει τον ενταφιασμό της λεγόμενης λύσης των δύο κρατών, δηλαδή της ίδρυσης Παλαιστινιακού Κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

Πηγές: ΑΠΕ, AFP, dpa

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης