Το Ισραήλ έχει ήδη εμβολιάσει 1 εκατομμύριο πολίτες του κατά της Covid-19, ήτοι πάνω από το 10% των πάνω από 9,2 εκατομμυρίων κατοίκων του, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.

Η εκστρατεία μαζικού εμβολιασμού στο Ισραήλ ξεκίνησε στις 20 Δεκεμβρίου, αφού η χώρα ενέκρινε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Στις πληθυσμιακές ομάδες προτεραιότητας που εμβολιάστηκαν περιλαμβάνονται εργαζόμενοι στον τομέα υγείας, φοιτητές ιατρικών σχολών, εργαζόμενοι σε κέντρα προστασίας ηλικιωμένων και κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο εκατομμυριοστός Ισραηλινός που εμβολιάστηκε ήταν ο Μοχαμάντ Τζαμπαρίν στην πόλη με κυρίως αραβικό πληθυσμό Ουμ αλ Φαχμ. Ο Νετανιάχου ήταν παρόν σε αυτόν τον εμβολιασμό, και άδραξε την ευκαιρία να υποσχεθεί την επιστροφή σε μια κάποιου βαθμού κανονικότητα μετά τον εμβολιασμό αρκετά μεγάλου μέρους του πληθυσμού.

«Μόλις φτάσουμε σε έναν κρίσιμο όγκο, όταν εμβολιαστούν αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε ξανά το εμπόριο, τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα πάντα. Κάποιος θα μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και να ταξιδέψει στο Ντουμπάι, το Αμπού Ντάμπι, το Μπαχρέιν», είπε ο Νετανιάχου.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός θα είναι για πολλοστή φορά υποψήφιος στις πρόωρες εκλογές της 23ης Μαρτίου, που προκηρύχθηκαν μετά την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού, την περασμένη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλοί εκτιμούν ότι ο αγώνας ταχύτητας που έχουν επιδοθεί οι ισραηλινές αρχές, στον πιο γρήγορο ρυθμό εμβολιασμών σε ολόκληρο τον κόσμο, μπορεί να βοηθήσει τον Νετανιάχου, που επικρίθηκε έντονα για τους χειρισμούς του στην πανδημία, στις επερχόμενες εκλογές.

Εκτός από το εμβόλιο των Pfizer/ BioNTech, το Ισραήλ έχει επίσης υπογράψει συμφωνία αγοράς εμβολίων με την αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Moderna. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Ιατρικό Κέντρο Χαντάσα, που εδρεύει στην Ιερουσαλήμ, έχει παραγγείλει 1,5 εκατομμύριο δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και αναμένει την αδειοδότηση του υπουργείου Υγείας για τη χρήση του.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης