Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μετέβη μυστικά στη Σαουδική Αραβία χθες Κυριακή για να συναντηθεί με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη χώρα, μετέδωσαν σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό Τύπο, ο Γιόσι Κόεν, επικεφαλής της Μοσάντ, συνόδευε τον Νετανιάχου στην επίσκεψή του στην πόλη Νέομ, μια φουτουριστική πόλη στη βορειοδυτική Σαουδική Αραβία, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς το παρόν τις πληροφορίες δεν έχουν σχολιάσει το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ούτε η αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Ο Άβι Σαρφ της εφημερίδας Haaretz δημοσίευσε τα στοιχεία για τον εντοπισμό αεροσκαφών, σύμφωνα με τα οποία ένα αεροσκάφος πέταξε χθες από το Τελ Αβίβ στη Νέομ, όπου ο Μπιν Σαλμάν είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πομπέο.

Ο Αμερικανός υπουργός προσπαθεί να πείσει το Ριάντ να ακολουθήσει το παράδειγμα των γειτόνων του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν και να αποκτήσει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια προσέγγιση η οποία βασίζεται κυρίως στην κοινή ανησυχία των χωρών για το Ιράν.

Μέχρι στιγμής το Ριάντ έχει αρνηθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ, λέγοντας ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το ζήτημα του παλαιστινιακού κράτους. Όμως οι Σαουδάραβες επιτρέπουν πλέον σε ισραηλινά αεροσκάφη να περνούν από τον εναέριο χώρο τους προκειμένου να φτάσουν σε άλλους προορισμούς στην περιοχή του Κόλπου ή την Ασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης