Ο ισραηλινός μεγιστάνας της ακτοπλοΐας, Σάμι ‘Οφερ, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο σκάνδαλο για τις επιχειρηματικές επαφές με το Ιράν, βρέθηκε νεκρός σήμερα στο σπίτι του, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό ισραηλινό δίκτυο Channel 10. Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Σάμι ‘Οφερ, η περιουσία του οποίου εκτιμάται σε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια, πέθανε στο Τελ Αβίβ από επιπλοκές μακράς νόσου από την οποία έπασχε.

Οι ΗΠΑ τον Μάιο επέβαλαν κυρώσεις στον όμιλο ‘Οφερ, κατηγορώντας τον για την πώληση ενός πετρελαιοφόρου στο Ιράν. Ο Σάμι ‘Οφερ και ο συνιδιοκτήτης του ομίλου, ο αδελφός του Γιούλι, είχαν αρνηθεί ότι διαπράχθηκε οποιαδήποτε παρατυπία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ‘Οφερ, 89 ετών, ήταν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στο Ισραήλ. Το Channel 10 δεν μετέδωσε πληροφορίες για τα αίτια του θανάτου του και η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία επίσημη ανακοίνωση. Ο ισραηλινός επιχειρηματικός όμιλος Ofer Brothers Group και η θυγατρική του της Σιγκαπούρης, Tanker Pacific, περιελήφθησαν στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον με την κατηγορία ότι πραγματοποιούσαν έμμεσα εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, ένα θέμα που έχει προκαλέσει σάλο στο εβραϊκό κράτος.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στις δύο εταιρίες επιβλήθηκαν κυρώσεις το Σεπτέμβριο του 2010 για την πώληση, έναντι 8,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ενός πετρελαιοφόρου στη ναυτιλιακή εταιρία Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL), παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο σε βάρος της Τεχεράνης για τις επίμαχες πυρηνικές της δραστηριότητες. Μάλιστα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν στα τέλη Μαΐου ότι τουλάχιστον 13 πετρελαιοφόρα του ομίλου ‘Οφερ έχουν πωληθεί στο Ιράν τα τελευταία δέκα χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης