Ισραήλ: Νέο κύμα επιθέσεων την παραμονή της επίσκεψης Κέρι

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, 23:09
Ισραήλ: Νέο κύμα επιθέσεων την παραμονή της επίσκεψης Κέρι
Αλλεπάλληλες επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών σημειώθηκαν τη Δευτέρα, στοιχίζοντας τη ζωή ενός Ισραηλινού και τριών Παλαιστίνιων, ωθώντας την ισραηλινή κυβέρνηση να ανακοινώσει την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την παραμονή της επίσκεψης του Τζον Κέρι.

Οι Παλαιστίνιοι δράστες τριών επιθέσεων με μαχαίρι σκοτώθηκαν επιτόπου από ισραηλινές δυνάμεις.

Ο Κέρι θα αφιχθεί στην περιοχή σε κλίμα αυξημένης έντασης, εν μέσω βίαιων επεισοδίων που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πέντε Ισραηλινών, έξι Παλαιστινίων και ενός Αμερικανού μέσα σε πέντε ημέρες, έπειτα από μια βραχεία περίοδο σχετικής ηρεμίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το απόγευμα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σχετικά με τη λήψη μέτρων ικανών να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Ο Νετανιάχου ωστόσο ανακοίνωσε μέτρα τα οποία θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσουν άμεσα την καθημερινή ζωή των Παλαιστίνιων, δίνοντας στις δυνάμεις ασφαλείας λευκή επιταγή για την εφαρμογή τους. «Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη δράση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας», διεμήνυσε.

Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως την ενίσχυση των ελέγχων των Παλαιστίνιων, την δημιουργία ενός χωριστού συστήματος οδικών μετακινήσεων για τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς εποίκους, αλλά και την αναστολή των αδειών εργασίας στο ισραηλινό έδαφος για τις οικογένειες των προσώπων που διαπράττουν επιθέσεις.

Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα πιέζουν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να λάβουν πρακτικά μέτρα για την αποκλιμάκωση του κύματος της βίας από το οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 110 άνθρωποι από τις αρχές του Οκτωβρίου.

Άλλη μια επιδίωξη ζωτικής σημασίας για την αμερικανική κυβέρνηση είναι η σταθεροποίηση της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, από πολιτική και οικονομική άποψη. Η επαπειλούμενη κατάρρευσή της θα άφηνε επικίνδυνο κενό.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015, 23:09