Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν απηύθυνε χθες μια προειδοποίηση στη Συρία και το Ιράν, δίχως να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την κατηγορία της συριακής κυβέρνησης ότι ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν εγκαταστάσεις των συριακών ένοπλων δυνάμεων.

Ο συριακός στρατός κατηγόρησε νωρίτερα χθες την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ ότι διεξήγαγε μια επιδρομή εναντίον μιας από τις εγκαταστάσεις του, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Σύμφωνα με μια ΜΚΟ, επρόκειτο για επιδρομή με στόχο μια εγκατάσταση που χρησιμοποιείτο από το συριακό καθεστώς για την παραγωγή χημικών όπλων στο δυτικό τμήμα της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε αποφασισμένοι να εμποδίσουμε τους εχθρούς μας να βλάψουν, ή ακόμη και να δημιουργήσουν μια ευκαιρία για να βλάψουν, την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ», διεμήνυσε ο Λίμπερμαν κατά τη διάρκεια δηλώσεών του που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μην επιτρέψουμε την ύπαρξη ενός σιιτικού διαδρόμου από την Τεχεράνη στη Δαμασκό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εγκατάσταση η οποία στοχοθετήθηκε βρίσκεται βόρεια της κοινότητας Μεσγιάφ και φέρεται να χρησιμοποιείται από δυνάμεις του Ιράν και της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, δυο στενούς συμμάχους του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ταυτόχρονα ορκισμένους εχθρούς του Ισραήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία το 2011, το Ισραήλ διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να εμπλακεί στη σύρραξη, αλλά διατρανώνει πως διατηρεί το δικαίωμα να πλήττει αυτοκινητοπομπές της Χεζμπολάχ ή θέσεις των συριακών τακτικών δυνάμεων εάν θεωρήσει ότι στρέφονται κατά της ασφάλειάς του.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Ιράν ότι μεταφέρει εξελιγμένα όπλα στη Χεζμπολάχ, η οποία μάχεται στο πλευρό του στρατού του συριακού καθεστώτος, ενώ ανησυχεί για την ενίσχυση της ιρανικής παρουσίας στα σύνορά του.

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας κατασκοπείας του Ισραήλ, ο υποστράτηγος Χερτσλ Χαλεβί, προειδοποίησε επίσης το Ιράν, χωρίς να αναφερθεί στις επιδρομές.

«Σοβαρές απειλές για την ασφάλεια του Ισραήλ παρουσιάζονται από ένοπλες οργανώσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους χρηματοδοτούνται και υποστηρίζονται από το Ιράν», είπε ο Χαλεβί.

«Αντιμετωπίζουμε αυτές τις απειλές, κοντινές και μακρινές, με αποφασιστικότητα και οι εχθροί μας γνωρίζουν πολύ καλά τον συνδυασμό των μέσων μας για τη συγκέντρωση ακριβών πληροφοριών και των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων», πρόσθεσε ο υποστράτηγος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης