Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ιδρύει ένα νέο κόμμα το οποίο θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου με στόχο “να βάλει τέλος στην εξουσία του Νετανιάχου”.

Ο Εχούντ Μπάρακ, 77 ετών, είχε διαδεχθεί το 1999 τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αλλά αποσύρθηκε από τον πολιτικό βίο το 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Ιδρύουμε ένα νέο κόμμα για να βάλουμε τέλος στην εξουσία του Νετανιάχου”, είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τελ Αβίβ. Το όνομα του νέου αυτού κόμματος θα ανακοινωθεί σε δύο εβδομάδες.

Ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ υπήρξε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του Νετανιάχου από το 2007 μέχρι το 2013.

“Σε ξέρω εδώ και 50 χρόνια… αυτό είναι το τέλος του δρόμου για σένα”, είπε, απευθυνόμενος ευθέως στον πρωθυπουργό, του οποίου υπήρξε διοικητής σε μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων του στρατού, τη δεκαετία του 1970.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας για τις “διεφθαρμένες” πρακτικές του Νετανιάχου, ο Εχούντ Μπάρακ υποστήριξε ότι το Ισραήλ “ουδέποτε βίωσε πιο σκοτεινές ημέρες”.

Ο 69χρονος Νετανιάχου, που κυβερνά εδώ και 13 χρόνια το Ισραήλ, πρόκειται να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές που τον κατηγορούν για “διαφθορά”, “απάτη” και “κατάχρηση εμπιστοσύνης” σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις. Καθώς δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μετά τις εκλογές της 9ης Απριλίου, προτίμησε να προκηρύξει νέες εκλογές, για τις 17 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος της Κνεσέτ, Γιούλι Έντελσταϊν, είπε ωστόσο την Τρίτη ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ματαίωσης αυτών των κλογών, μια απόφαση που χαιρέτισε ο Νετανιάχου την Τετάρτη στη σελίδα του στο Facebook.

Από την πλευρά του, ο κυριότερος πολιτικός αντίπαλός του, ο Μπένι Γκαντς της κεντρώας “Γαλανόλευκης Λίστας” (35 βουλευτές σε σύνολο 120), είπε σήμερα ότι “δεν υπάρχει επιστροφή” και διαβεβαίωσε ότι αν ήταν δυνατόν θα δεχόταν να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας “χωρίς τον Νετανιάχου”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης