Ο μέχρι χθες ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, ο Ισαάκ Χέρτσογκ, ηττήθηκε στην προσπάθειά του να εκλεγεί εκ νέου στην ηγεσία του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματος στην πρώτη φάση της εσωκομματικής διαδικασίας, που διεξήχθη την Τρίτη. Ως εκ τούτου, τη θέση του θα διεκδικήσουν δύο άλλοι υποψήφιοι, οι οποίοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο της διαδικασίας, την επόμενη εβδομάδα.

Ο βετεράνος βουλευτής Αμίρ Περέτζ, πρώην υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, κατέλαβε την πρώτη θέση στην ψηφοφορία των μελών των Εργατικών, ενώ ο Άβι Γκαμπάι, πρώην υπουργός Περιβαλλοντικής Προστασίας (2015-2016), που δεν είναι μέλος της Κνέσετ -της Βουλής του Ισραήλ- κι έγινε μέλος του κόμματος πριν από μερικούς μήνες, αφού αποσκίρτησε από ένα κεντροδεξιό κόμμα που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 65χρονος Περέτζ συγκέντρωσε το 32,6% των ψήφων των μελών των Εργατικών, ο 50χρονος Γκαμπάι το 27% και ο Χέρτσογκ κατέλαβε την τρίτη θέση με το 16,79% των ψήφων.

Ο Γκαμπάι, πρώην μέλος του μικρού κόμματος Κουλάνου, είχε παραιτηθεί το 2016 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον διορισμό του υπερσυντηρητικού Αβίγκντορ Λίμπερμαν στον θώκο του υπουργού Άμυνας.

Περίπου 31.000 μέλη του Εργατικού Κόμματος πήραν μέρος στη χθεσινή διαδικασία, με τη συμμετοχή να αγγίζει το 59%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δεύτερος γύρος της διαδικασίας θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 10η Ιουλίου, αφού ουδείς από τους υποψήφιους ξεπέρασε το 40% των ψήφων που απαιτείτο για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.

Οι Εργατικοί ενώθηκαν με ένα μικρότερο κόμμα υπό την πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι και σχημάτισαν τη Σιωνιστική Ένωση, η οποία διαθέτει 24 από τις 120 έδρες της Κνέσετ. Αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει καταφέρει να αντιπαρατεθεί αποτελεσματικά στη δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις υπέδειξαν ότι με τον Χέρτσογκ στο πηδάλιο η Σιωνιστική Ένωση θα είχε πολύ χειρότερες επιδόσεις από εκείνες που είχε καταγράψει το 2015 και θα καταλάμβανε μόλις 10 έδρες στην Κνέσετ. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2019.

Σύμφωνα με σχολιαστές, ο Χέρτσογκ ηττήθηκε λόγω των αποτυχημένων μυστικών διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε με τον Νετανιάχου προκειμένου οι Εργατικοί να ενταχθούν στην κυβέρνηση.

Ο Περέτζ ήταν ο ηγέτης των Εργατικών από το 2005 έως το 2007.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης