Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε μια συμφωνία που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση Νετανιάχου και Ισραηλινούς εποίκους για τη μεταφορά των κατοίκων της Μιγκρόν, του πιο παλιού και πιο μεγάλου απομονωμένου οικισμού της Δυτικής Όχθης.

Η συμφωνία αυτή, την οποία είχε διαπραγματευθεί επίπονα ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Μπεγκίν, έδινε στους εποίκους προθεσμία έως το Νοέμβριο του 2015 προκειμένου να εκκενώσουν την παρούσα τοποθεσία του οικισμού και προέβλεπε τη μεταφορά των κατοικιών που κατασκευάστηκαν σε ιδιωτική παλαιστινιακή γη σε έναν λόφο που βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αντιτέθηκε στη συμφωνία και απαίτησε όπως η διάλυση του οικισμού γίνει το αργότερο την 1η Αυγούστου 2012. «Αναβάλλουμε την εκκένωση (της Μιγκρόν) για τέσσερις μήνες. Θα πρέπει να γίνει το αργότερο την 1η Αυγούστου 2012», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του, διευκρινίζοντας πως έδωσε αυτή τη χαριστική αναβολή κυρίως λαμβάνοντας υπόψη το σχολικό έτος.

Υπενθυμίζεται πως τον Αύγουστο του 2011, το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε τη διάλυση του απομονωμένου οικισμού, που κατασκευάστηκε χωρίς την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης περίπου 15 χλμ. βόρεια της Ιερουσαλήμ, το αργότερο για τις 31 Μαρτίου 2012. Σημειώνεται πως περισσότεροι από 310.000 Ισραηλινοί έποικοι κατοικούν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και περισσότεροι από 200.000 στις συνοικίες αποικισμού της Ανατολικής Ιερουσαλήμ που προσαρτήθηκε το 1967.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης