Ο Μέιρ Νταγάν, που έπειτα από μια μακρά καριέρα στην ηγεσία της Μοσάντ (2002-2011), μετατράπηκε σε σφοδρό επικριτή του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και ιδίως της σκληρής ρητορικής του έναντι του Ιράν, απεβίωσε σήμερα από καρκίνο, σε ηλικία 71 ετών.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία είχε διοριστεί επικεφαλής της Μοσάντ το 2002 από τον Αριέλ Σαρόν, ενώ ακόμη μαινόταν η δεύτερη παλαιστινιακή Ιντιφάντα, ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός βρισκόταν σε άνοδο και οι μεγάλες δυνάμεις πληροφορούνταν μόλις τα μυστικά σχέδια της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σαρόν του είχε δώσει, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, τη διαταγή να εμποδίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με όλα τα μέσα.

Η οκταετής θητεία του στην ηγεσία της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας σημαδεύτηκε από μια σειρά μυστικών επιχειρήσεων που αποδόθηκαν στο Ισραήλ. Ανάμεσά τους ήταν μια αεροπορική επιδρομή το 2007 που είχε καταστρέψει εγκαταστάσεις όπου η Συρία φερόταν να λειτουργεί έναν πυρηνικό αντιδραστήρα, όπως και μια σειρά δολοφονιών επιστημόνων και δολιοφθορών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ιών για υπολογιστές, όπως το «σκουλήκι» Stuxnet, με στόχο να πληγεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Φυσικά η διαβόητη Μοσάντ, που θεωρείται μια από τις πλέον αποτελεσματικές μυστικές υπηρεσίες στον κόσμο, δεν επιβεβαιώνει ποτέ δημόσια τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως μερικές εβδομάδες πριν αποχωρήσει από το αξίωμα, ο Νταγάν είχε υπερβεί τα εσκαμμένα καλώντας δημοσιογράφους στο αρχηγείο της Μοσάντ, όπου αμφισβήτησε ανοικτά την θέση του Νετανιάχου περί άμεσα επικείμενης απειλής από το Ιράν και περί της ανάγκης να εξαπολυθεί ένας προληπτικός πόλεμος για την αποτροπή της.

«Το Ισραήλ δεν θα έπρεπε να βιαστεί να επιτεθεί στο Ιράν, πρέπει να το κάνει μόνον όταν η σπάθη επικρέμαται πάνω από το κεφάλι του», είχε υποστηρίξει τότε ο Νταγάν, εξοργίζοντας το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Άμεσοι συνεργάτες του Νετανιάχου είχαν τότε απορρίψει τις δηλώσεις του Νταγάν υποστηρίζοντας ότι έδειχναν απλώς ότι ο απερχόμενος διευθυντής της Μοσάντ είχε πικαριστεί διότι δεν θα παρέμενε στην ηγεσία της υπηρεσίας.

Σε μια ανακοίνωση για τον θάνατο του Νταγάν που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του σήμερα πάντως ο Νετανιάχου απέφυγε να θίξει τις συγκρούσεις τους στο πρόσφατο παρελθόν. «Ο Μέιρ ήταν ένας θαρραλέος πολεμιστής, ένας διοικητής αποφασισμένος να εξασφαλίσει ότι ο λαός του Ισραήλ δεν θα είναι ποτέ ξανά ανίσχυρος ή ανυπεράσπιστος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης