Χιλιάδες Αφρικανοί μετανάστες και Ισραηλινοί ακτιβιστές διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, ζητώντας να τους δοθεί άσυλο και να παραμείνουν έτσι σε ισραηλινό έδαφος.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία σε συνοικία στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας και στη συνέχεια παρέμειναν για αρκετή ώρα στην κεντρική πλατεία Γιτζάκ Ράμπιν, κρατώντας κεριά και φωνάζοντας «Ελευθερία». «Είμαστε πρόσφυγες» και «Η ελευθερία τους, η δημοκρατία μας!» ήταν ορισμένα από τα μηνύματα που βρίσκονταν γραμμένα πάνω σε πλακάτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι διαδηλωτές άσκησαν έντονη κριτική στην κράτηση Αφρικανών μεταναστών, οι περισσότεροι από τους οποίους κατάγονται από το Σουδάν και την Ερυθραία. Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστηρίζει πως θέτει υπό κράτηση τους μετανάστες, καθώς αυτοί διασχίζουν παράνομα τα σύνορα και επειδή μένουν και εργάζονται στη χώρα χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα μ’ ένα νόμο που ψηφίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά μπορούν να τεθούν υπό κράτηση μέχρι και έναν χρόνο, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που δεν απαιτεί δίκη. Ένα προηγούμενο σχέδιο που επέτρεπε την κράτησή τους για τρία χρόνια είχε ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Σεπτέμβριο. Περίπου 60.000 Αφρικανοί μετανάστες είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης