Ελαφρώς μειωμένα – μα αισθητά – εμφανίζονται τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, το οποίο «κατεβαίνει» στις εκλογές της 22ας Ιανουαρίου σε συνεργασία με την Ακροδεξιά του Άβιγκντορ Λίμπερμαν, πρώην υπουργού Εξωτερικών, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των Εργατικών.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla news αναφέρει ότι το Λικούντ, που στις εκλογές αυτές έχει ενιαίο ψηφοδέλτιο με το «Ισραήλ Μπεϊτένου» του Άβιγκντορ Λίμπερμαν, στη νέα Κνεσέτ (σ.σ.: τη Βουλή των 120 μελών), θα αποσπούσε 35 έδρες, αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα. Στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις ο αριθμός των προβλεπόμενων εδρών υπερέβαινε τις 40.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενος στους δεξιούς ψηφοφόρους, ο Νετανιάχου σε μια προσπάθεια «ανοίγματος» τόνισε ότι, εάν επανεκλεγεί πρωθυπουργός, θα συνεχίσει την εποικιστική πολιτική στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία χαρακτήρισε «αιώνια πρωτεύουσα των Εβραίων, που δεν θα διαιρεθεί ποτέ».

Άλλη δημοσκόπηση, του TNS-Teleseker, μαρτυρά δυναμική επαναφορά των Εργατικών, στους οποίους «δίνει» 18 έδρες στη νέα Κνεσέτ. Το ακροδεξιό «Εβραϊκό Σπίτι» ακολουθεί με 15 έδρες.

Στον κεντρώο χώρο, τα κόμματα που ίδρυσαν η πρώην ΥΠΕΞ Τζίπι Λίβνι και ο τηλεοπτικός αστέρας Γιερ Λάπιντ συγκεντρώνουν 11 και 10 έδρες αντίστοιχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το Καντίμα – το οποίο στην Κνεσέτ που διαλύθηκε είχε 28 βουλευτές, με ηγέτη τον πρώην υπουργό Άμυνας Σαούλ Μοφάζ – φαίνεται πως δεν θα εξασφάλιζε ούτε μία θέση βουλευτή του, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Aπώλεια ισχύος στην εκλογική συνεργασία Νετανιάχου-Λίμπερμαν

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης