Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρέουβεν Ρίβλιν προσκάλεσε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον κύριο αντίπαλο του Μπένι Γκαντς σε μια συνάντηση απόψε το βράδυ, ανέφερε το γραφείο του σε μια ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ μιας «σταθερής» κυβέρνησης ενότητας με το κόμμα Λικούντ (δεξιά) του Νετανιάχου και το κόμμα Καχόλ Λαβάν (Μπλε-Λευκό) του Γκαντς, πραγματοποίησε σήμερα διαβουλεύσεις με τα κόμματα που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο ώστε να γνωρίζει τις εισηγήσεις τους όσον αφορά την επιλογή του προσώπου που θα επιφορτιστεί με τον σχηματισμό μιας μελλοντικής κυβέρνησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι βουλευτικές εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου δεν ανέδειξαν καθαρό νικητή, και κανείς δεν είναι δε θέση να συγκεντρώσει τους 61 βουλευτές που θα του επιτρέψουν να διασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Κνεσέτ (120 έδρες), το ισραηλινό κοινοβούλιο.

Το κόμμα «Μπλε-Λευκό» του Μπένι Γκαντς έλαβε την υποστήριξη της αριστεράς και ενός τμήματος της «Ενωμένης λίστας» των ισραηλινών αραβικών κομμάτων. Όμως με αυτά λαμβάνει μόλις 54 έδρες.

Το Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου έφθασε στη δεύτερη θέση και εξέλεξε 31 βουλευτές, και δεν είναι σε θέση να συγκεντρώσει περισσότερες από 55 έδρες μαζί με τους θρησκευτικούς εταίρους του και αυτούς της εθνικιστικής δεξιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος Ρίβλιν, τα καθήκοντα του οποίου είναι περίπου συμβολικά, θα διαδραματίσει έναν κρίσιμο πολιτικό ρόλο στη διάρκεια των επόμενων ημερών ορίζοντας εκείνον που θα επιφορτιστεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Ο Μπένι Γκαντς και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχουν καλέσει αμφότεροι για τον σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας. Όμως ο καθένας εκτιμά πως πρέπει εκείνος να αναλάβει επικεφαλής ενός τέτοιου συνασπισμού.

Ο Ρίβλιν υποσχέθηκε από την πλευρά του να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποτρέψει τρίτες εκλογές. Τον Απρίλιο, οι βουλευτικές εκλογές δεν είχαν αναδείξει νικητή και ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να σχηματίσει έναν συνασπισμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης