Τέλος εποχής για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά από 12 χρόνια στην πρωθυπουργία. Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση συνασπισμού και πλέον ο Ναφτάλι Μπένετ ορκίζεται πρωθυπουργός της χώρας.

Επιπλέον, οι Ισραηλινοί βουλευτές εξέλεξαν  τον κεντρώο Μίκι Λεβί πρόεδρο του Κοινοβουλίου.  Ο βουλευτής Λεβί, 69 ετών, του κεντρώου κόμματος Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον), εξελέγη με 67 ψήφους και  αντικαθιστά τον Γιαρίβ Λεβίν, βουλευτή του δεξιού κόμματος Λικούντ. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κυβέρνηση συμμετέχουν οκτώ κόμματα που ανήκουν σε ένα ευρύτατο φάσμα:  δύο αριστέρα, δύο κεντρώα, τρία δεξιά και ένα αραβικό.  Από τους 119 παρόντες βουλευτές  60 ψήφισαν υπέρ του νέου συνασπισμού.  Καταψήφισαν 59 βουλευτές, του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, της άκρας δεξιάς και υπερορθόδοξων κομμάτων.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε πως θα παραμείνει στην πολιτική, προαναγγέλλοντας ότι θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση.  Ήδη, έχει κατηγορήσει τον Ναφτάλι Μπένετ, ότι  διέπραξε «τη μεγαλύτερη εκλογική απάτη στην ιστορία της χώρας» και ίδρυσε μια «επικίνδυνη» κυβέρνηση.  Τις προηγούμενες ημέρες, το κόμμα του Likud, προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας ότι η μετάβαση θα γίνει με ειρηνικό τρόπο.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή της συνεδρίασης δεν έλειψε η ένταση με εκπροσώπους του κόμματος του Νετανιάχου αλλά και των Ορθοδόξων κομμάτων και των ακροδεξιών να αντιδρούν έντονα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Ναφταλί Μπένετ. Ο ίδιος πάντως, ευχαρίστησε τον  Νετανιάχου για τα χρόνια που ήταν στην εξουσία και εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας ότι θα φέρει κοντά του ακόμη και όσους διαφωνούν μαζί του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης