Το Κοινοβούλιο του Ισραήλ θα ψηφίσει την Κυριακή για να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του σώματος, σε μια κίνηση που θα δείξει την έξοδο στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον μακροβιότερο ηγέτη της χώρας.

Εάν η συμμαχία αριστερών, δεξιών, κεντρώων και αραβικών κομμάτων εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, θα ορκιστεί την ίδια ημέρα, σηματοδοτώντας το τέλος της 12ετούς θητείας του Νετανιάχου ως πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του από τον εθνικιστή Ναφτάλι Μπένετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Τετάρτη, ο ηγέτης του κεντρώου κόμματος Yesh Atid Γιαΐρ Λαπίντ ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ο Μπένετ, πρώην υπουργός Άμυνας που ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Yamina, σχημάτισαν ευρεία κυβερνητική συμμαχία ύστερα από τις εκλογές της 23ης Μαρτίου -την 4η εκλογική μάχη στο Ισραήλ σε δύο χρόνια- στις οποίες κανένα κόμμα δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία.

Βάσει της συμφωνίας τους, ο Μπένετ θα αναλάβει πρώτος την πρωθυπουργία και θα ακολουθήσει ο Λαπίντ.

Ο Μπένετ είχε ζητήσει από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Γιαρίβ Λέβιν, πιστό στον Νετανιάχου, να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην Κνεσέτ αύριο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «μην ασχοληθεί άλλο» και να εγκαταλείψει οποιεσδήποτε προσπάθειες να πείσει μέλη της νέας συμμαχίας να αποσκιρτήσουν και να ματαιώσουν την ορκωμοσία της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης