Ισραήλ: Τρεις Παλαιστίνιοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018, 16:15
Ισραήλ: Τρεις Παλαιστίνιοι κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν
Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι εξάρθρωσαν έναν πυρήνα Παλαιστίνιων κατασκόπων που είχαν στρατολογηθεί από Ιρανούς πράκτορες στη Νότια Αφρική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας Σιν Μπετ, σε τρεις Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ασκήθηκαν διώξεις για κατασκοπεία και τρομοκρατία. Οι άνδρες αυτοί φέρονται να ομολόγησαν ότι δέχτηκαν να εκτελέσουν αποστολές που τους ανέθεσε το Ιράν. Μεταξύ άλλων ήταν η προετοιμασία μιας βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας και η παράδοση ισραηλινών καρτών SIM για κινητά τηλέφωνα στους ανθρώπους που τους έδιναν τις οδηγίες.

Σύμφωνα πάντα με τη Σιν Μπετ, ένας από τους συλληφθέντες, ο Μοχάμεντ Μαχάρμα, 20 ετών, προσπαθούσε να συγκροτήσει έναν "τρομοκρατικό πυρήνα" στη Δυτική Όχθη για λογαριασμό του Ιράν. Ο 29χρονος στρατολογήθηκε από τον εξάδελφό του, τον Μπασάρ Μαχάρμα, ο οποίος κατοικεί στη Νότια Αφρική και εργάζεται για λογαριασμό των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Επωφελούμενος από ένα ταξίδι του Μοχάμεντ στη Νότια Αφρική, ο Μπασάρ οργάνωσε συναντήσεις με Ιρανούς πράκτορες που έδωσαν στον 29χρονο οδηγίες για το πώς να συστήσει τον πυρήνα αυτόν. Πληρώθηκε 8.000 δολάρια για τις υπηρεσίες του, κυρίως επειδή στρατολόγησε με τη σειρά του άλλους δύο Παλαιστίνιους από τη Χεβρώνα, την πόλη όπου κατοικούσε και ο ίδιος.

Η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας δεν διευκρινίζει αν η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής γνώριζε για τη δράση των Ιρανών ή για τις κινήσεις του Παλαιστίνιου στη χώρα.

Οι σχέσεις του Ισραήλ με τη Νότια Αφρική είναι τεταμένες, αλλά η ανακοίνωση της Σιν Μπετ αφήνει να εννοηθεί ότι η χώρα ουσιαστικά χρησιμοποιείται ως κόμβος από τους Ιρανούς κατασκόπους. "Κατέστη σαφές, κατά τη διάρκεια της έρευνας της Σιν Μπετ, ότι οι Ιρανοί πράκτορες χρησιμοποιούν τη Νότια Αφρική ως σημαντικό πεδίο για τον εντοπισμό, τη στρατολόγηση και την εκπαίδευση αντιισραηλινών πρακτόρων στη Δυτική Όχθη" αναφέρει, προσθέτοντας ότι πολλοί Ιρανοί αξιωματούχοι ταξίδεψαν στη χώρα αυτή "από την Τεχεράνη" στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών της Νότιας Αφρικής και η πρεσβεία του Ιράν στην Πρετόρια δεν έχουν αντιδράσει προς το παρόν στους ισχυρισμούς των ισραηλινών αρχών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η υπόθεση αυτή δείχνει ότι "το Ιράν λειτουργεί με ανατρεπτικό και τρομοκρατικό τρόπο (...) δεν βοηθά απλώς τρομοκρατικές οργανώσεις όπως τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και τον Ισλαμικό Τζιχάντ αλλά επίσης προσπαθεί να οργανώσει τρομοκρατικές ενέργειες εντός του κράτους του Ισραήλ, εναντίον των πολιτών του".

Η Σιν Μπετ δεν διευκρίνισε το πότε θα δικαστούν οι τρεις συλληφθέντες, ούτε αν έχουν συναντηθεί με δικηγόρο.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 3 Ιανουαρίου 2018, 16:15