Ισραηλινός υπουργός: Οι αμερικανικές κυρώσεις φέρνουν το Ιράν σε δίλημμα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018, 08:43
Ισραηλινός υπουργός: Οι αμερικανικές κυρώσεις φέρνουν το Ιράν σε δίλημμα
Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, οι οποίες επανήλθαν σε ισχύ σήμερα, θα αναγκάσουν την κυβέρνηση της Ισλαμικής Δημοκρατίας να δεχθεί τις αξιώσεις των ΗΠΑ όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τις ιρανικές δραστηριότητες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής διότι, σε διαφορετική περίπτωση, το καθεστώς θα κινδυνεύσει να καταρρεύσει, υποστήριξε ο Ισραέλ Κατς, ο ισραηλινός υπουργός αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών.

«Οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν, που αρχίζουν (σ.σ. να επιβάλλονται ξανά) σήμερα, θα αναγκάσουν τους Ιρανούς να αποφασίσουν αν θα συμμορφωθούν προς τις απαιτήσεις των ΗΠΑ στο πεδίο του πυρηνικού τους προγράμματος και της τρομοκρατίας στην περιοχή ή εάν θα διακινδυνεύσουν την κατάρρευση, την πτώση του καθεστώτος», τόνισε ο Κατς, ο οποίος διατηρεί ταυτόχρονα το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Μεταφορών, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το πρώτο ενδεχόμενο είναι καλό, το δεύτερο είναι υπέροχο», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ υπό τον Βενιαμίν Νετανιάχου ήταν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (ΚΟΣΔ), της συμφωνίας έξι μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν που υπογράφτηκε το 2015. Ο Νετανιάχου ήταν ένας από τους ελάχιστους ηγέτες κρατών που εξήραν την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία τον Μάιο.

Για την ισραηλινή κυβέρνηση, η συμφωνία δεν θα εμπόδιζε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα μακροπρόθεσμα, ενώ επιτρέπει στην Τεχεράνη να χρηματοδοτεί διάφορες ένοπλες οργανώσεις στη Μέση Ανατολή και δεν προσκόπτει το πρόγραμμά της για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν τονίσει ότι θα αρνηθούν να εφαρμόσουν τις αμερικανικές κυρώσεις, καθώς επισημαίνουν ότι η Τεχεράνη εφαρμόζει απαρέγκλιτα τη συμφωνία. Η ΕΕ μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει σε ισχύ νόμους που θα προστατεύουν ευρωπαϊκές εταιρείες που θα παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου απαίτησε τη Δευτέρα από τους Ευρωπαίους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ. «Είναι καιρός να σταματήσουμε να μιλάμε. Είναι καιρός να αρχίσουμε να δρούμε», δήλωσε, προεξοφλώντας πως η επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε ισχύ είναι μια ένδειξη ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να σταματήσει αυτή που αποκάλεσε για άλλη μια φορά επιθετική συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή και την προσπάθειά του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018, 08:45