Την αμερικανική σημαία ύψωσαν σήμερα απόστρατοι πεζοναύτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην πρεσβεία της χώρας τους στην Κούβα, για πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια. Η τελετή έγινε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, παρουσία του Τζον Κέρι, ο οποίος έγινε έτσι ο πρώτος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που πάτησε στην Αβάνα από τα μέσα του 20ου αιώνα, όταν και εκδηλώθηκε η Επανάσταση των αδελφών Κάστρο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κρατούσε μπαστούνι στο ένα χέρι καθώς αναρρώνει από τον τραυματισμό που είχε κατά τη διάρκεια ατυχήματος με ποδήλατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για το τελευταίο από μια σειρά σημαντικών βημάτων με έντονα συμβολικό χαρακτήρα για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών και την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων. Οι τρεις απόστρατοι ήταν εκείνοι οι οποίοι -ως εν ενεργεία μέλη των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ- είχαν κατεβάσει τη σημαία το 1961.

Σε ομιλία του πριν από την τελετή, ο Τζον Κέρι τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «πρωταθλητής των δημοκρατικών αρχών και των μεταρρυθμίσεων στην Κούβα», ωστόσο υπογράμμισε ότι εναπόκειται στους Κουβανούς να καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους.

«Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι ο λαός της Κούβας θα εξυπηρετείτο από μια αυθεντική δημοκρατία, όπου ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέγει τους ηγέτες του, να εκφράζει τις ιδέες του και να ασκεί τα όποια θρησκευτικά καθήκοντα απορρέουν από την πίστη του, όπου η κοινωνία των πολιτών είναι ελεύθερη να αναπτυχθεί και να ανθίσει» πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο τελευταίος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε την Κούβα ήταν ο Έντουαρντ Στετίνιους, ο οποίος στις 9 Μαρτίου 1945 πραγματοποίησε έναν σύντομο σταθμό στο νησί, επιστρέφοντας από μια διεθνή διάσκεψη στην Πόλη του Μεξικού.

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή

H αμερικανική σημαία υψώθηκε στη νέα πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στην Κούβα για να υψώσει την αμερικανική σημαία στην πρόσφατα ανακαινισμένη πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα.

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Κέρι προσγειώθηκε γύρω στις 09:00 (τοπική ώρα, 16:00 ώρα Ελλάδας). Λίγο πριν προσγειωθεί, ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν πως «θα υπάρξουν απρόοπτα» στην πορεία για την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, όμως «είναι μια αρχή».

Η τελετή, κατά την οποία η αστερόεσσα υψώθηκε στο κτήριο της πρεσβείας για πρώτη φορά εδώ και 54 χρόνια, πραγματοποιήθηκε σχεδόν τέσσερις εβδομάδες αφότου οι ΗΠΑ και η Κούβα αποκατέστησαν επισήμως τις διπλωματικές σχέσεις τους και αναβάθμισαν τις διπλωματικές αποστολές τους σε πρεσβείες.

Ενώ οι Κουβανοί γιόρτασαν την έπαρση της σημαίας τους στην Ουάσινγκτον στις 20 Ιουλίου, οι Αμερικανοί περίμεναν μέχρι να μπορέσει ο Κέρι να ταξιδέψει στην Αβάνα.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης νύχτας, εργάτες ανήρτησαν την επιγραφή «Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» πάνω από την είσοδο του παραθαλάσσιου κτηρίου, μαζί με τη σφραγίδα των ΗΠΑ.

Τρία κλασικά αμερικανικά αυτοκίνητα σαν αυτά που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους της Αβάνας ήταν σταθμευμένα στο δρόμο πίσω από το βήμα από το οποίο μίλησε ο Κέρι: δύο Chevrolet Bel Air, μία του 1955 και μία του 1957, και μία Chevrolet Impala του 1959, της χρονιάς της επανάστασης που έφερε στην εξουσία τον Φιντέλ Κάστρο.

Διαβάστε επίσης:
Παρουσία Κέρι ανοίγει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα
, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015, 11:54

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης