Νοτιοκορεάτης ψαράς κατάφερε να δραπετεύσει από τη Βόρεια Κορέα 41 χρόνια μετά την απαγωγή του σε διαφιλονικούμενη περιοχή της Κίτρινης Θάλασσας, όπως έγινε γνωστό από επίσημη νοτιοκορεατική πηγή.

Ο Χεόν Γουκ-Πυό, 68 ετών, δραπέτευσε από τη χώρα στις αρχές Αυγούστου, όπως και δεκάδες άλλοι άνθρωποι που κάθε χρόνο κατορθώνουν να διασχίσουν τα ερμητικά κλειστά σύνορα ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτήν τη στιγμή ανακρίνεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος. Σύμφωνα με τη Σεούλ, περισσότεροι από 500 Νοτιοκορεάτες, στην πλειονότητά τους ψαράδες, έχουν απαχθεί από τη Βόρεια Κορέα μετά το τέλος του πολέμου της Κορέας, το 1953.

Όσοι διαφεύγουν γίνονται με καχυποψία δεκτοί από τη Σεούλ, που φοβάται τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της Πιονγιάνγκ, και υποβάλλονται σε αυστηρή ανάκριση. Ο Χεόν περιλαμβάνεται στους 25 ψαράδες που επέβαιναν στα δύο αλιευτικά σκάφη που είχαν καταληφθεί από βορειοκορεατικό πολεμικό πλοίο στις 28 Δεκεμβρίου 1972. Η τύχη των τότε συναδέλφων του παραμένει άγνωστη.

Μία ένωση αρωγής των φυγάδων διευκρίνισε ότι ο Χεόν πέρασε αρχικά σε τρίτη χώρα – πιθανότατα την Κίνα – όταν διέσχισε τα σύνορα στις 11 Αυγούστου. Στη συνέχεια έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν-Χιέ, ζητώντας τη βοήθειά της για να μεταβεί στη γενέτειρά του τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νότιος Κορέα, από τη μεριά της, ζητεί συστηματικά από τη Βόρειο Κορέα την απελευθέρωση όλων των απαχθέντων. Η Πιονγιάνγκ αρνείται πεισματικά ότι έχει προβεί σε οποιαδήποτε απαγωγή.

Από το 2000, 28 βετεράνοι στρατιώτες του νοτιοκορεατικού στρατού, οι οποίοι θεωρούνταν πεσόντες στη μάχη, δραπέτευσαν από τη Βόρεια Κορέα και 13 από αυτούς ενώθηκαν με τις οικογένειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης