Περιοδεία στην Ευρώπη θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης της Μιανμάρ, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Πρόκειται για την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία του Thein Sein, ο οποίος συνεχίζει τις προσπάθειες για να βγει η χώρα από τη διεθνή απομόνωση όπου βρισκόταν για δεκαετίες λόγω της παρουσίας του στρατού στην πολιτική σκηνή. Προωθώντας σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων από τις αρχές του 2011 κατάφερε να οδηγήσει στην άρση ενός σημαντικού μέρους σκληρών οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, έχει ξεκαθαρίσει πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις μπορούν σταδιακά να επενδύουν στη Μιανμάρ. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, περιορισμό της λογοκρισίας, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αναγνώριση του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι» και τερματισμό του κατ’ οίκον περιορισμού της εμβληματικής μορφής που ακούει στο όνομα Aung San Suu Kyi. Επικεφαλής του βασικού κόμματος της Αντιπολίτευσης («Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία»), βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης και υπέρμαχος των Ατομικών Ελευθεριών, η Aung San Suu Kyi θεωρείται το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2015.

Ο Thein Sein θα επισκεφτεί αρχικά τη Νορβηγία και στη συνέχεια θα βρεθεί στη Φινλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ιταλία. Στη διάρκεια της περιοδείας του θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με κορυφαίους πολιτικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες. Βασικό θέμα συζήτησης αποτελεί, σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η σύναψη οικονομικών συμφωνιών και η κατάσταση στο εσωτερικό της Μιανμάρ αναφορικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. H διεθνής κοινότητα έχει επανειλημμένα εκφράσει τον προβληματισμό της για τη στάση που τηρεί η μεταβατική κυβέρνηση απέναντι στη μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκιας στο δυτικό τμήμα της χώρας -οι οποίοι βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση με τους Βουδιστές- καθώς και για τις πολεμικές επιχειρήσεις σε βάρος των μαχητών Κατσίν στον Βορρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2012 ο πρώην στρατιωτικός και νυν πρόεδρος της μεταβατικής κυβέρνησης είχε ταξιδέψει στις Η.Π.Α. και έγινε έτσι ο πρώτος ηγέτης της πρώην Βιρμανίας που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον τα τελευταία 46 χρόνια. Τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε στην άρση των μη στρατιωτικών κυρώσεων για έναν χρόνο, απόφαση που ανακοίνωσε η επικεφαλής των Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Catherine Ashton, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στην ασιατική χώρα. Λίγο αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια στόματος Manuel Barroso, πρόσφερε κονδύλια που ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. δολάρια, τα οποία και προορίζονταν για τον τομέα της Ανάπτυξης.

Το ταξίδι του Thein Sein ακολουθεί αντίστοιχο της Aung San Suu Kyi, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2012. Η ευρωπαϊκή περιοδεία της επικεφαλής του NLD θεωρήθηκε «σταθμός», καθώς για δεκαετίες δεν μπορούσε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, φοβούμενη ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου στη χώρα της. Επισκέφτηκε τη Βρετανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Γαλλία και Νορβηγία, όπου και παρέλαβε το Νόμπελ Ειρήνης που της είχε απονεμηθεί το 1991.

Διαβάστε επίσης:
Βάζει πλώρη για την προεδρία, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012, 01:16

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης