Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρωί της Κυριακής η προσγείωση ενός μαχητικού αεροσκάφους στο πρώτο αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Το αεροπλάνο, τύπου «J-15», προσγειώθηκε χωρίς προβλήματα στον αεροδιάδρομο του πλοίου, μήκους 300 μ., σκορπώντας ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού στα ανώτατα κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων μιας χώρας που επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία της στην περιφέρεια της Ασίας – Ειρηνικού. Το αεροπλανοφόρο άνηκε στον στόλο της Σοβιετικής Ένωσης και μετά την αγορά του από την Ουκρανία, υπέστη σειρά αλλαγών προκειμένου να ενταχθεί στην κινεζική ναυτική δύναμη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επίσημη πρώτη του «Liaoning» πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο εν μέσω τυμπανοκρουσιών, ωστόσο η αποτελεσματικότητά του αμφισβητείται έντονα, με διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν ότι θα έχει περιορισμένο ρόλο στη δύναμη κρούσης του Πολεμικού Ναυτικού. Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς μέχρι το 2015, οπότε και αναμένεται να καθελκυστούν τα πρώτα αεροπλανοφόρα κινεζικής κατασκευής.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παιχνίδια στρατηγικής στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Το κινεζικό μαχητικό «J-15» μπορεί να μεταφέρει πυραύλους και τηλεκατευθυνόμενα βλήματα, έχοντας τη δυνατότητα να πλήττει με ακρίβεια στόχους τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα.

Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας εξήγησε πως το αεροπλανοφόρο θα ενισχύσει την ικανότητα της χώρας να προστατεύει τα θαλάσσια σύνορά της.

Η κατανομή αεροπλανοφόρων ανά χώρα:
Η.Π.Α. (11): 11 σε λειτουργία, τρία υπό κατασκευή
Ρωσία (1): «Admiral Kuznetsov»
Βρετανία (1): «HMS» (μεταφέρει μόνο ελικόπτερα) – δύο υπό κατασκευή
Γαλλία (1): «Charles de Gaulle»
Κίνα (1): «Liaoning»
Ινδία (1): «Viraat» (πρώην «HMS Hermes») – σε εξέλιξη η μετατροπή ενός δεύτερου και η κατασκευή ενός τρίτου.
Ιταλία (2): «Giuseppe Garibaldi» και «Cavour»
Ισπανία (1): «Principe De Asturias»


(Μήκος και δύναμη κρούσης αεροπλανοφόρων)

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια κλιμάκωση της έντασης με την Ιαπωνία για τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου, τα οποία το Τόκιο αγόρασε τον περασμένο Σεπτέμβριο από Ιάπωνα ιδιώτη προκαλώντας την οργή του Πεκίνου. Εκτιμάται ότι εντός της ΑΟΖ του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος κρύβονται πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Παράλληλα, έντονες είναι οι διαφωνίες με χώρες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ασίας ((π.χ. Φιλιππίνες, Ταϊβάν, Μαλαισία) για νησιά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (π.χ. Σπράντλι), με σειρά στρατιωτικών ασκήσεων να πραγματοποιούνται κατά καιρούς στη θαλάσσια περιοχή, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα σε διπλωματικό επίπεδο. Κι όλα αυτά ενώ ήδη η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton, ξεκαθάρισε σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Αυστραλία πως η Κίνα δεν έχει τίποτα να φοβάται από την αναδιάρθρωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων μέσα στην επόμενη επταετία, με μετατόπιση του κέντρου γεωπολιτικού ενδιαφέροντος από την περιοχή της Μέσης Ανατολής σε αυτή της περιοχής Ασίας – Ειρηνικού.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«H Αυστραλία δεν είναι δορυφόρος των Η.Π.Α.», Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012, 01:44
Ναυτικά γυμνάσια στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2012, 07:52

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης