«Ισχυρά στοιχεία ότι η κυβέρνηση της Συρίας ευθύνεται για τα χημικά»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013, 09:04
«Ισχυρά στοιχεία ότι η κυβέρνηση της Συρίας ευθύνεται για τα χημικά»
Υπάρχουν ισχυρά στοιχεία ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Human Rights Watch, αντικρούοντας τις επανειλημμένες διαψεύσεις από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η οργάνωση αυτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, σε έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη, τονίζει ότι οδηγήθηκε στο συμπέρασμα αυτό ύστερα από μελέτη μαρτυριών, πληροφοριών για την πιθανή προέλευση των όπλων των επιθέσεων, υπολειμμάτων όπλων που χρησιμοποιήθηκαν και ιατρικών φακέλων των θυμάτων.

«Τα στοιχεία που αφορούν στον τύπο των πυραύλων και των εκτοξευτών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις αυτές υποδηλώνουν σαφώς ότι πρόκειται για οπλικά συστήματα, τα οποία είναι γνωστό ότι ανήκουν και χρησιμοποιούνται μόνο από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις», σύμφωνα με την οργάνωση.

«Η Human Rights Watch και εμπειρογνώμονες των οπλικών συστημάτων που επιβλέπουν τη χρήση των όπλων στη Συρία δεν έχουν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης έχουν στην κατοχή τους πυραύλους των 140mm και των 130mm, όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση ή τους εκτοξευτές τους».

Η Human Rights Watch τόνισε ακόμη ότι ερεύνησε τους ισχυρισμούς πως η χρήση χημικών όπλων έγινε από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

«Η Human Rights Watch ερεύνησε τις καταγγελίες ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης ευθύνονται για την επίθεση με χημικά όπλα την 21η Αυγούστου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι και δεν συνάδουν με τα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο της επίθεσης» επεσήμανε η οργάνωση.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013, 09:27