Αντιμέτωποι με τα Ρίχτερ βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι κάτοικοι στην Κεντρική Ιταλία. Ελάχιστες ημέρες μετά τον σεισμό των 6,1R, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε τη γειτονική χώρα.

Εικόνες σοκ μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ από το μεσαιωνικό χωριό Αρκουατά ντελ Τρόντο, μεγάλο τμήμα του οποίου έχει μετατραπεί σε ερείπια​Αυτήν τη φορά ο ο Εγκέλαδος χτύπησε στις 07.40 το πρωί της Κυριακής, ώρα Ιταλίας (08.40 ώρα Ελλάδας). Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Κέντρου, την ώρα που η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» κάνει λόγο για 6,1R. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι έξι απεγκλωβίστηκαν από ερείπια στον οικισμό Νόρτσια. Δύο από τους τραυματισμούς σημειώθηκαν στο χωριό Αμάτριτσε. Σύμφωνα με το BBC, μια εκκλησία κατέρρευσε στον οικισμό Τολεντίνο, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες σοκ μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ από το μεσαιωνικό χωριό Αρκουατά ντελ Τρόντο (περιοχή Μάρκε), μεγάλο τμήμα του οποίου έχει μετατραπεί σε ερείπια. «Το χωριό μας δεν υπάρχει πια» δήλωσε συγκλονισμένος ο δήμαρχος του οικισμού Αλεάντρο Πετρούτσι, επισημαίνοντας ότι ο σεισμός ήρθε να ολοκληρώσει την καταστροφή των προηγούμενων δονήσεων. «Ευτυχώς είχαμε πολλές περιοχές “κόκκινες” που είχαν εκκενωθεί… Ο κόσμος είναι στους δρόμους αγκαλιασμένος» συμπλήρωσε.

Ο μεσαιωνικός οικισμός Αρκουάτα ντελ Τρόντο πριν και μετά τον σεισμό

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι χρειάστηκε η χρήση ελικοπτέρων για την αεροδιακομιδή των τραυματιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στις πληγείσες περιοχές και βοηθούν τον κόσμο να βγει από τα κτήρια, πολλά από τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Μεσαίωνα

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 34χλμ. δυτικά της πόλης Άσκολι και 68χλμ. νότιοανατολικά της Περούτζια. Ήταν επιφανειακός και μαρτυρίες ανέφεραν ότι είχε διάρκεια περίπου 12 δευτερόλεπτα. Έγινε αισθητός στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ενώ υπάρχουν και αναφορές ότι κάτοικοι στην Κροατία και τη Σλοβενία αντιλήφθηκαν τη δόνηση. Κτήρια κατέρρευσαν στις περιοχές Ούμπρια και Μάρκε, οι οποίες και είχαν χτυπηθεί από τον Εγκέλαδο την περασμένη Τετάρτη. Ανάμεσά τους και η ιστορική εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου στον οικισμό Νόρτσια που είχε υποστεί καταστροφές από τις προηγούμενες σεισμικές δονήσεις.

Η δόνηση σημειώθηκε πολύ κοντά στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού της 24ης Αυγούστου, ο οποίος είχε σκορπίσει τον θάνατο και είχε ισοπεδώσει ολόκληρα χωριά της Κεντρικής Ιταλίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της χώρας, στην ίδια περιοχή εκδηλώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ισχυρές δονήσεις, μεγέθους 6,1 και 5,5R. Αρκετοί δήμαρχοι οικισμών έκαναν λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» σε κτήρια που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Χάρτης με τις πληγείσες περιοχές

Χάρτης με τις περιοχές Ούμπρε και Μάρκε (Ένθετη το Τολεντίνο)

Η εκκλησία του Άγιου Βενέδικτου πριν και μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου

Εκτεταμένες ζημιές στην εκκλησία προκάλεσε ο νέος σεισμός

Μέλη των σωμάτων ασφαλείας βρίσκονται επί ποδός, την ώρα που διασώστες αναζητούν εγκλωβισμένους. Εικόνες που μετέδωσε η Rai δείχνουν πυροσβέστες να απομακρύνουν καλόγριες, οι οποίες βρίσκονταν σε εμφανή κατάσταση σοκ, ενώ πίσω τους η εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.

Εκκλησία στην Giulianova – Η στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός

Έκλεισε το μετρό της Ρώμης

Η Corriere della Sera έγραψε ότι οι ιταλικές αρχές έκλεισαν για προληπτικούς λόγους το μετρό στη Ρώμη, προκειμένου να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας.

Κλειστή λόγω κατολισθήσεων παραμένει και η ιστορική Via Salaria, που ένωνε την αρχαία Ρώμη με την Αδριατική και χρησιμοποιείται έως σήμερα ως σύγχρονος αυτοκινητόδρομος.

Το επίκεντρο

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού - Με κόκκινο το χωριό Βίσο που υπέστη σοβαρές ζημιές στον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η γειτονική χώρα επλήγη από αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, με ισχυρότερη όλων αυτή των 6,1 βαθμών, στο χωριό Βίσο, της περιφέρειας Μάρκε.

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος του Πανεπιστημίου Πατρών στη Σεργούλα Φωκίδας

Σεισμολόγοι στο zougla.gr: Υπάρχει ρήγμα που έχει σπάσει σε τρία μέρη

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης υπογράμμισε στο zougla.gr: «Το γεγονός αυτό (ο σημερινός σεισμός) ολοκληρώνει όλη την ακολουθία. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε μεγαλύτερο γεγονός. Ο σημερινός σεισμός δείχνει ότι η περιοχή αυτή είναι πάρα πολύ διεγερμένη. Είναι μια σεισμογόνος ζώνη η οποία ήταν ενεργοποιημένη».
 
​Ο Γ. Χουλιάρας επανέλαβε ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλάμε για 48ωρο όσον αφορά στο αν τελικά είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους

Ο Δρ. Γεράσιμος Χουλιάρας, διευθυντής ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέφερε ότι ο σεισμός προέρχεται από ένα ρήγμα στην περιοχή, το οποίο έχει σπάσει σε τρία κομμάτια. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι το ίδιο αυτό ρήγμα ενεργοποιήθηκε με τον ισχυρό σεισμό της 24ης Αυγούστου. Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλάμε για 48ωρο όσον αφορά στο αν τελικά είναι ασφαλές για τους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή στο αν ο κίνδυνος έχει περάσει.

Από τη μεριά του ο γεωλόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, επεσήμανε στο zougla.gr ότι η σεισμικότητα στην Ιταλία έχει διάρκεια, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα εκδηλώθηκε ο τρίτος μεγάλος σεισμός στην ίδια περιοχή, πάνω σ’ ένα ρήγμα το οποίο δεν είχε σπάσει στις δύο προηγούμενες σεισμικές δονήσεις». Επιπλέον, έκανε λόγο για «σεισμικά κενά τα οποία ενεργοποιούνται και δίνουν αυτούς τους σεισμούς» ξεκαθαρίζοντας ότι «ο συγκεκριμένος σεισμός δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνικό χώρο».

Αλλεπάλληλες δονήσεις

Μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5R έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, μικρότερου μεγέθους στην ίδια περιοχή. Ο μεγαλύτερος υπολογίζεται στα 4,8R.

Με κουκίδες οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή

Καταρρεύσεις κτηρίων – Ζημιές στο οδικό δίκτυο

«Έχουν καταρρεύσει τα πάντα, βλέπω στήλες καπνού, είναι μια καταστροφή, μια καταστροφή. Το 90% των κτηρίων έχει καταστραφεί» ανέφερε συγκλονισμένος στην εφημερίδα «La Stampa» ο Μάρκο Ρινάλντι, δήμαρχος της Ουσίτα, ενός οικισμού που υπέστη σοβαρές ζημιές και στις προηγούμενες δονήσεις. «Κοιμήθηκα στο αυτοκίνητο, έχω δει την κόλαση εδώ…» συμπλήρωσε.

Ο Μάουρο Φαλκούτσι, δήμαρχος του Καστελσταντάντζελο, οικισμού κοντά στο επίκεντρο ανέφερε:

«Βρίσκομαι στο Φάνο, εκεί όπου ζω και μου μεταφέρουν ότι περιοχές έχουν καταρρεύσει, έχει συμβεί μια καταστροφή. Η γη έχει ανοίξει, υπάρχουν καπνοί, φοβάμαι την καταστροφή».

Άνοιξε ο δρόμος στη Νόρτσια

Νόρτσια: Μοναχοί και μοναχές έχουν εγκαταλείψει την εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου

O oικισμός Νόρτσια είναι διάσημος για την εκκλησία του Αγίου Βενέδικτου και τα... αλλαντικά

Άνοιξε η γη στην κοινότητα Ακούμολι

Ζημιές σε κτήρια στην περιοχή Αρκουάτα ντελ Τρόντο

Κατεστραμμένο κτήριο στην πόλη Τολεντίνο

Εικόνες καταστροφής στο Αμάτριτσε

Επίτιμος πρόξενος της Περούτζια: Η Ιταλία δοκιμάζεται

Ο επίτιμος πρόξενος της Περούτζια Κώστας Χριστογιάννης εξέφρασε τους φόβους του για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στα βουνά γύρω από την ιταλική πόλη.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, είπε ότι η Ιταλία δοκιμάζεται εκ νέου από τον Εγκέλαδο και πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε κτήρια και δρόμους.

Πώς έζησαν Έλληνες τουρίστες τον σεισμό στη Ρώμη

Ο Μιχάλης Μαραυγάκης πραγματοποιεί διακοπές με τη σύζυγό του στη Ρώμη και από το σεισμό ξύπνησαν βίαια, στον 5ο όροφο του ξενοδοχείου όπου διαμένουν στο κέντρο της πόλης. Ακούστε πώς περιγράφει την εμπειρία στο zougla.gr και πώς τη συγκρίνει με το σεισμό της Αθήνας του 1999:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης