Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία όσον αφορά στην επικύρωση, ή μη, του σχεδίου επιβολής αυστηρότερων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που οι Ιρλανδοί καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να αποφασίσουν για ζητήματα που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί την Πέμπτη.

Η εκστρατεία υπέρ του «Ναι», την οποία διεξάγουν τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, επιχειρηματικές και αγροτικές ενώσεις, δείχνει να κερδίζει σε κάθε δημοσκόπηση που έχει πραγματοποιηθεί αφότου προκηρύχθηκε το δημοψήφισμα πριν από τρεις μήνες. Η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα θα μετατραπεί σε μια χώρα που δεν θα είναι «πλήρες μέλος» της Ευρωζώνης στην περίπτωση που οι πολίτες ψηφίσουν «Όχι», προσθέτοντας ότι η απόρριψή του θα υποσκάψει μια από τις βασικές στρατηγικές των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Περίπου το 39% των ψηφοφόρων είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ του Συμφώνου, κατά μία δημοσκόπηση των Irish Times/Ipsos MRBI που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, ενώ το 30% δήλωσε ότι αντιτίθεται σε αυτή και το 31% δεν έχει αποφασίσει ακόμη ή δεν εκδήλωσε την επιθυμία να λάβει μέρος στην ψηφοφορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό σημαίνει ότι η υποστήριξη στο «Ναι» αυξήθηκε κατά 9% από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα, πέντε εβδομάδες νωρίτερα, ενώ η υποστήριξη στο «Όχι» αυξήθηκε επτά μονάδες.

Εάν εξαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το Σύμφωνο βάσει των αποτελεσμάτων λαμβάνει το 57%. Σε ένα ανάλογο στάδιο πριν από το δημοψήφισμα του 2009 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η τελευταία δημοσκόπηση των «Irish Times», πριν ανοίξουν οι κάλπες, είχε καταγράψει παρόμοιο αποτέλεσμα, με το 59% να τάσσεται υπέρ του «Ναι» και το 41% υπέρ του «Όχι».

Σε εκείνη την ψηφοφορία, το 67% των Ιρλανδών ψηφοφόρων που ψήφισε είχε ταχθεί υπέρ της Συνθήκης.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης