Στο κονσόρτιουμ τριών επιχειρηματιών πέρασε τελικά η ιδιοκτησία της μεγάλης γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», παρά τις προσπάθειες του προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή.

Στους τρεις επιχειρηματίες είναι ο Ξαβιέ Νιέλ, επιχειρηματίας που κέρδισε την περιουσία του προσφέροντας φθηνές συνδέσεις στο διαδίκτυο, ο οποίος κέρδισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του μέσω «ροζ» γραμμών, ο Πιερ Μπερζέ, ζάπλουτος συνέταιρος και του εκλιπόντος γκουρού της μόδας Ιβ Σεν-Λωράν, και ο Ματιέ Πιγκάς, στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας Lazard, στον οποίο ανήκει το εναλλακτικό ειδησεογραφικό και πολιτισμικό περιοδικό Les Inrockuptibles.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κορυφαία γαλλόφωνη εφημερίδα, που ιδρύθηκε όταν οι Ναζί εκδιώχθηκαν από το Παρίσι το 1944, πασχίζει να επιβιώσει στην εποχή του Διαδικτύου και απηύθυνε έκκληση σε επενδυτές να την αγοράσουν και να αποπληρώσουν το χρέος της, που φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η αναζήτηση της κεντροαριστερής εφημερίδας για κεφάλαια απέκτησε και πολιτικές διαστάσεις νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είχε καλέσει τον εκδότη της Ερίκ Φοτορινό. Ο συντηρητικός πρόεδρος είπε ότι τασσόταν εναντίον της απόκτησης της Μοντ από τους Μπερζέ-Πιγκάς-Νιέλ, λόγω των σχέσεών τους με τη γαλλική κεντροαριστερά, γεγονός που προκάλεσε καταγγελτικές δηλώσεις από μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που υποστήριξε πως ο Σαρκοζί απειλεί την ελευθερία του Τύπου.

Πιγκάς και Μπερζέ είναι αμφότεροι υποστηρικτές του Ντομινίκ Στρος-Καν, επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος θεωρείται δυνητικός αντίπαλος του Σαρκοζί στις προεδρικές εκλογές του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπερζέ είχε συμβάλλει στην χρηματοδότηση της εκστρατείας της Σεγκολέν Ρουαγιάλ όταν είχε ηττηθεί από το Σαρκοζί στις εκλογές του 2007.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης