Ιταλία: Θα επιτραπεί η αποβίβαση γυναικών και παιδιών από το πλοίο Mare Jonio

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 16:44
Ιταλία: Θα επιτραπεί η αποβίβαση γυναικών και παιδιών από το πλοίο Mare Jonio

Οι γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται πάνω στο διασωστικό σκάφος Mare Jonio στη Μεσόγειο, που εξακολουθεί να αναζητά ένα σίγουρο λιμάνι για να δέσει, θα επιτραπεί να εισέλθουν στην Ιταλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, αν και η απαγόρευση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα παραμένει σε ισχύ.

«Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι άρρωστοι θα επιτραπεί να αποβιβαστούν από το Mare Jonio», ανέφερε το υπουργείο, του οποίου εξακολουθεί να προΐσταται ο Ματέο Σαλβίνι μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Ναυλωμένο από την ιταλική αριστερή συλλογικότητα Mediterranea, το Mare Jonio διέσωσε την Τετάρτη κάπου εκατό μετανάστες, μεταξύ των οποίων 22 μικρά παιδιά και 26 γυναίκες - ανάμεσά τους και οκτώ έγκυες - που επέζησαν όταν ένα κύμα ανέτρεψε τη λαστιχένια λέμβο στην οποία επέβαιναν. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, έξι άνθρωποι πνίγηκαν στο ναυάγιο.

«Η απαγόρευση εισόδου (του σκάφους) στα ιταλικά χωρικά ύδατα παραμένει σε ισχύ», διευκρίνισε το υπουργείο.

Ο Ματέο Σαλβίνι απαγόρευσε χθες, Τετάρτη, με διάταγμα στο Mare Jonio να προσεγγίσει στις ιταλικές ακτές, ενώ ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον θώκο του έπειτα από την κυβερνητική κρίση την οποία προκάλεσε στις 8 Αυγούστου διαλύοντας τον συνασπισμό που είχε σχηματίσει το κόμμα του, η Λέγκα (ακροδεξιά), για 14 μήνες, με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (αντισυστημικό).

Η Ιταλία έχει αρνηθεί πολλές φορές την προσέγγιση σκαφών ΜΚΟ τις οποίες ο Σαλβίνι κατηγορεί ότι είναι συνεργοί των διακινητών.

Ένα άλλο διασωστικό πλοίο, το Eleonore, της γερμανικής ΜΚΟ Mission Lifeline, διέσωσε περίπου εκατό μετανάστες αυτή την εβδομάδα, αλλά έχει συναντήσει επίσης την άρνηση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019, 16:44