Iταλία: Άκαρπες και οι σημερινές δύο ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015, 00:00
Iταλία: Άκαρπες και οι σημερινές δύο ψηφοφορίες για την εκλογή ΠτΔ
Άκαρπες απέβησαν την Παρασκευή η δεύτερη και η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία, ωστόσο ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ελπίζει πως ο υποψήφιος που έχει, ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός Σέρτζιο Ματαρέλα, θα επικρατήσει το Σάββατο, δεδομένου ότι οι απαιτούμενες ψήφοι θα είναι σημαντικά λιγότερες.

Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) και μερικοί σύμμαχοί του τάσσονται υπέρ του 73χρονου Ματαρέλα, μέλους του Συνταγματικού Δικαστηρίου και βετεράνου πολιτικού, ο οποίος να σημειωθεί ότι, παρά την πολυετή θητεία του σε σημαντικές θέσεις, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στους περισσότερους απλούς Ιταλούς.

Εάν δεν εκλεγεί, θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ηγεσία του Ματέο Ρέντσι στο κόμμα και να υπάρξει το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Μια πολιτική κρίση στην Ιταλία θα ενέτεινε περισσότερο την αβεβαιότητα στην ευρωζώνη.

Αν και το αξίωμα είναι κυρίως εθιμοτυπικό, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σημαντικές εξουσίες σε περιόδους πολιτικής αστάθειας, οι οποίες δεν είναι ασυνήθιστες στην Ιταλία, καθώς μπορεί να διαλύει το Κοινοβούλιο, να προκηρύσσει πρόωρες εκλογές και να επιλέγει τον πρωθυπουργό.

Οι τρεις ψηφοφορίες που έγιναν —μία την Πέμπτη και  οι άλλες δύο την Παρασκευή— δεν είχαν αποτέλεσμα, με τα λευκά να κυριαρχούν. Ωστόσο η πραγματική δοκιμασία για τον Ρέντσι ήταν εξαρχής σαφές πως θα είναι η αυριανή ψηφοφορία.

Για να εκλεγεί πρόεδρος αύριο Σάββατο χρειάζεται απλή πλειοψηφία, δηλαδή οι ψήφοι των 505 από τα 1.009 μέλη του εκλεκτορικού σώματος, το οποίο αποτελείται από κοινοβουλευτικούς και περιφερειακούς αξιωματούχους. Στις ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν χθες και σήμερα απαιτείτο πλειοψηφία δύο τρίτων για να εκλεγεί πρόεδρος.

Θεωρητικά, ο Ρέντσι έχει στη διάθεσή του ικανές ψήφους για να επιτύχει την εκλογή του Ματαρέλα. Αλλά οι μυστικές ψηφοφορίες στην Ιταλία ιστορικά είναι απρόβλεπτες. Πριν από δύο χρόνια οι δύο υποψήφιοι που πρότεινε το PD δεν μπόρεσαν να εκλεγούν εξαιτίας του ότι υπήρξαν πολυάριθμες ψήφοι που απέκλιναν από την κομματική γραμμή.

Επιλέγοντας τον Ματαρέλα, εξάλλου, ο Ρέντσι εξόργισε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τον κατηγορεί για «προδοσία»: ότι δηλαδή αθέτησε τη δέσμευση που —σύμφωνα με όσα διατείνεται ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, τουλάχιστον— είχε αναλάβει, πως η επιλογή του υποψηφίου προέδρου της Δημοκρατίας θα γινόταν από κοινού.

Ο Ρέντσι προκάλεσε αμηχανία και εκνευρισμό και στο ήσσον κόμμα του κυβερνητικού του συνασπισμού, τη Νέα Κεντροδεξιά, που διαμαρτύρεται διότι δεν ζητήθηκε η γνώμη του. Μοιάζει πάντως να έχει εξασφαλίσει τη συσπείρωση του δικού του κόμματος, η αριστερή πτέρυγα του οποίου εναντιώνεται ανοικτά στις συμφωνίες του πρωθυπουργού με τον Μπερλουσκόνι, συμπεριλαμβανομένων και αυτών για την προώθηση διαφόρων θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

«Ο Ρέντσι κατέλαβε τον Μπερλουσκόνι εξαπίνης», σχολίασε ο Κλεμέντε Μαστέλα, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. «Θα είναι δύσκολο για την κεντροδεξιά να ανασυνταχθεί», εκτίμησε ο ίδιος.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015, 00:00