Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα σε κέντρο παραμονής αιτούντων άσυλο στην Ιταλία (κοντά στη Βενετία) έπειτα από τον θάνατο μιας 25χρονης από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η Σαντρίν Μπακαγιόκο είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας έδειξαν πνευμονική εμβολή, ωστόσο πολλοί μετανάστες κατήγγειλαν τη διοίκηση, κάνοντας λόγω για σοβαρή καθυστέρηση στην παροχή πρώτων βοηθειών. Οι υπεύθυνοι του τοπικού νοσοκομείου απάντησαν, πάντως, ότι έστειλαν γιατρούς και ασθενοφόρο μόλις έλαβαν τη σχετική ειδοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βράδυ της Δευτέρας υπήρξε παράσταση διαμαρτυρίας από τους μετανάστες, οι οποίοι απέκλεισαν τα διοικητικά γραφεία του κτηρίου, εμποδίζοντας την έξοδο σε υπαλλήλους και λειτουργούς του κέντρου. Παράλληλα, έβαλαν φωτιά σε έπιπλα, τα οποία είχαν τοποθετήσει στην είσοδο.

Στο κέντρο διαμονής μεταναστών και αιτούντων άσυλο του Κόνα (πρόκειται για μια πρώην στρατιωτική βάση) διαμένουν περίπου 1.000 άτομα. Από την αρχή του 2016 μέχρι σήμερα σημειώθηκαν συνολικά τρεις διαμαρτυρίες εξαιτίας του αργού ρυθμού εξέτασης των αιτήσεων για παροχή ασύλου και των μη ικανοποιητικών συνθηκών υγιεινής.

Πολλοί Ιταλοί σχολιαστές επιμένουν ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να φιλοξενούνται σε πιο μικρά κέντρα, σε όλους τους δήμους της χώρας, καθώς και να προωθείται -όταν είναι δυνατόν- η απασχόληση και η κοινωνική τους ένταξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης