Ιταλία: Απάτη σε πωλήσεις διαμαντιών - Εμπλέκονται οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 04:10
Ιταλία: Απάτη σε πωλήσεις διαμαντιών - Εμπλέκονται οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας
Η ιταλική οικονομική αστυνομία κατέσχεσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε για απάτη σε πωλήσεις διαμαντιών, υπόθεση στην οποία εμπλέκονται οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χερσονήσου, αποκάλυψε την Τρίτη ο ιταλικός Τύπος.

Κατασχέθηκαν 84 εκατομμύρια ευρώ από την Banco BPM, 35,5 εκατ. ευρώ από τη Monte dei Paschi, 32 εκατομμύρια ευρώ από την UniCredit και 11 εκατομμύρια ευρώ από την Intesa Sanpaolo, σύμφωνα με την εφημερίδα «Corriere della Sera».

Διαταγές κατασχέσεων εκδόθηκαν επίσης σε βάρος δύο μεσιτικών εταιρειών που εμπλέκονται στο εμπόριο των διαμαντιών, της Intermarket Diamond Business (IDB) και της Diamond Private Investment (DPI), έως το ποσό των 253 εκατ. ευρώ και των 328 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

Οι δύο μεσιτικές εταιρείες βρέθηκαν στην καρδιά της έρευνας, καθώς τις βαρύνουν υποψίες ότι χρησιμοποιούσαν συστηματικά τα τραπεζικά ιδρύματα για να κάνουν πωλήσεις διαμαντιών σε τιμές πολύ υψηλότερες της πραγματικής αξίας τους.

Η έρευνα άρχισε να διενεργείται αφότου αποκαλύφθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή το 2016 πως πολύτιμοι λίθοι που διέθεσαν σε αγοραστές οι IDB και DPI πωλήθηκαν σε τιμή διπλάσια της αξίας τους στη διεθνή αγορά των διαμαντιών, διευκρίνισε η «Corriere della Sera».

Από τη μεριά τους, οι τράπεζες, που διαδραμάτιζαν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των πελατών και των μεσιτικών εταιρειών, εισέπρατταν τεράστια προμήθεια σε κάθε πώληση.

Πηγή: AΠΕ, AFP

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019, 04:16