Ιταλία: Διαδηλώσεις κατά των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 5 Μαΐου 2015, 15:17
Ιταλία: Διαδηλώσεις κατά των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία
Πανιταλική κινητοποίηση οργανώθηκε σήμερα σε επτά μεγάλες πόλεις της χώρας κατά της μεταρρύθμισης της παιδείας που προωθεί η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Τα μεγαλύτερα συνδικάτα του εκπαιδευτικού τομέα έχουν κηρύξει απεργία και οι κύριες πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Ρώμη και το Μιλάνο. Σύμφωνα με τους οργανωτές, στην πορεία της ιταλικής πρωτεύουσας συμμετέχουν την ώρα αυτή περισσότεροι από 100.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Η κινητοποίηση απορρίπτει τη μεταρρύθμιση του ιταλικού κυβερνητικού συνασπισμού για «το Καλό Σχολείο» (la Buona Scuola).

Πιο συγκεκριμένα, μεγάλο μέρος των ιταλών εκπαιδευτικών λέει «όχι» στους διευθυντές σχολείων-μάνατζερ (με δυνατότητα να επιλέγουν τους καθηγητές), καταγγέλλουν ότι αντί για τις 150.000 προσλήψεις αναπληρωτών καθηγητών που είχαν προγραμματισθεί θα πραγματοποιηθούν μόνον 100.000 και κρίνουυν ανεπαρκή τα 3 δισεκ. ευρώ που έχει διαθέσει έως τώρα η κυβέρνηση.

Στενοί συνεργάτες που Ρέντσι έχουν αφήσει να διαρρεύσει ότι η εν λόγω μεταρρύθμιση μπορεί να τροποποιηθεί εν μέρει μέχρι την τελική έγκρισή της από το κοινοβούλιο και ότι υπάρχει εποικοδομητική διάθεση για διάλογο.

Ωστόσο η υπουργός Παιδείας Στεφάνια Τζανίνι χαρακτήρισε τη σημερινή απεργία «πολιτικού χαρακτήρα», προσθέτοντας ότι η σημερινές πορείες στην πραγματικότητα δεν συνδέονται με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον τομέα της δημόσιας παιδείας.

«Ο Ρέντσι και η κυβέρνησή του εργάζονται για μια παιδεία μόνον προς όφελος της οικονομικής ελίτ, όχι για όλους τους πολίτες, οι λιγοστοί οικονομικοί πόροι διατίθενται μόνον για τα σχολικά συγκροτήματα των πιο εύπορων περιοχών», απάντησε η επικεφαλής του συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο.
Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 5 Μαΐου 2015, 15:19