Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία σήμερα το απόγευμα στη Ρώμη κατά του φασισμού έπειτα από έκκληση της αριστεράς, ενώ ο Ματέο Σαλβίνι, κύριος υποψήφιος της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, συγκέντρωνε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους στο Μιλάνο, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη Ρώμη, η αντιφασιστική πορεία ξεκίνησε ήρεμα και κάτω από μια ψιλή βροχή, με μια θάλασσα από κόκκινες και πράσινες σημαίες των συνδικάτων, οργανωμένη από την Εθνική Ένωση Παρτιζάνων Ιταλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαστε εδώ για να πούμε όχι στον φασισμό, επειδή υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλά νοσηρά περιστατικά, δεν πρέπει να επιστρέψει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η 50χρονη Ρίτα Σόλο, μέλος του συνδικάτου CGIL που έφθασε από τη Σαρδηνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις χιλιάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην ιταλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας γι’ αυτή την πορεία καθώς και για μια άλλη κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης και για τρεις «καθιστικές διαμαρτυρίες» που θα πραγματοποιηθούν επίσης μέσα στο απόγευμα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, αναμένεται στην πορεία.

Στο Μιλάνο, περίπου 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με μια αστυνομικη πηγή, είχαν συγκεντρωθεί κάτω από τον ήλιο μπροστά από τον περίφημο καθεδρικό ναό της πόλης για την κεντρική συγκέντρωση της προεκλογικής εκστρατείας του Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλης της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά.

Μερικές εκατοντάδες αντιφασίστες, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι με σημαίες του Κομμουνιστικού Κόμματος, συγκεντρώθηκαν λίγο νωρίτερα σε μια γειτονική πλατεία για να καταγγείλουν τη συγκέντρωση του Σαλβίνι καθώς και αυτή που πραγματοποίησε το πρωί ένα άλλο ακροδεξιό κόμμα, οι Αδελφοί της Ιταλίας (Fratelli d’Italia). Η συμμαχία αυτού του κόμματος με τη δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει το προβάδισμα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

«Μας σοκάρει αληθινά το γεγονός ότι δύο διαδηλώσεις ρατσιστικών κομμάτων επιτράπηκε να πραγματοποιηθούν στο Μιλάνο», δήλωσε ο Τζάνι Φοσάτι, πρόεδρος του τμήματος Μιλάνου της εθνικής ένωσης ιταλο-κουβανικής φιλίας.

Στο Παλέρμο της Σικελίας, η νεοφασιστική οργάνωση Forza Nuova πρόκειται επίσης να πραγματοποιήσει πορεία αργά το απόγευμα για να διαμαρτυρηθεί για την επίθεση ενός τοπικού στελέχους του κινήματος, που ξυλοκοπήθηκε την Τρίτη από μασκοφόρους.

Τα βίαια επεισόδια με συμμετοχή αντιφασιστών ή ακροδεξιών πολλαπλασιάζονται εδώ και εβδομάδες στο περιθώριο της προεκλογικής εκστρατείας στην Ιταλία.

Το κλίμα εκτραχύνθηκε μετά τις 3 Φεβρουαρίου, όταν ένα μέλος της Λέγκας του Βορρά άνοιξε πυρ εναντίον Αφρικανών μετά τον φόνο μιας νεαρής τοξικομανούς για τον οποίο έχουν συλληφθεί Νιγηριανοί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης