Ιταλία-Δημοτικές εκλογές: Νικητής η Λέγκα, ενίσχυση για την Κεντροαριστερά

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019, 09:14
Ιταλία-Δημοτικές εκλογές: Νικητής η Λέγκα, ενίσχυση για την Κεντροαριστερά

Το πιο ηχηρό αποτέλεσμα από τη χθεσινή διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών σε 136 μεγάλες πόλεις της Ιταλίας ήταν η επικράτηση του υποψηφίου της Λέγκα και της Κεντροδεξιάς, Άλαν Φάμπρι, στη Φεράρα έπειτα από αριστερή ηγεμονία 69 ετών. Ένα αποτέλεσμα που ο ηγέτης του ξενοφοβικού κόμματος και υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, χαρακτήρισε «εξαιρετικό», συνδυάζοντάς το με την άλλη εκκωφαντική επικράτηση του κεντροδεξιού ΤζανΛούκα Τζατίνι στο Φορλί, το οποίο επί 50 χρόνια εξέλεγε αριστερό δήμαρχο.

Αλλά εάν η Φεράρα και το Φορλί αποτελούν τις ζοφερές ειδήσεις, τα εν γένει αποτελέσματα δεν ήταν τόσο καταστροφικά για την Κεντροαριστερά, καθώς, ύστερα από μία 5ετή παρένθεση του Κινήματος των 5 Αστέρων, ο δήμος επιστρέφει στην Αριστερά, όπου ο υποψήφιός της Λούκα Σαλβέτι εξελέγη με ποσοστό 60%. Σε άλλη μία πόλη που έως σήμερα διοικείτο από δήμαρχο των 5 Αστέρων, στο Αβελίνο, επέστρεψε θριαμβευτικά η Αριστερά, καθώς ο Τζανλούκα Φέστα, ο οποίος στηρίχθηκε από μία πλατφόρμα προοδευτικών δυνάμεων, επικράτησε με 600 ψήφους του υποψηφίου του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD).

Καλές ήταν οι ειδήσεις από τις κάλπες για την Κεντροαριστερά και στο Πράτο, στο Ρέτζο Εμίλια, στην Τσεζένα και στην Κρεμόνα. Από την άλλη πλευρά, η Κεντροδεξιά «απέσπασε» από την Κεντροαριστερά άλλες δύο πόλεις, το Βερτσέλι και την Μπιέλα, επικράτησε εκ νέου στη Φότζα και στο Άσκολι Πιτσένο, ενώ στο Καμπομπάσο επικράτησε ο υποψήφιος του Κινήματος 5 Αστέρων.

Στην Ποτέντσα, ο υποψήφιος της Κεντροδεξιάς επεκράτησε μόλις με 200 ψήφους του αντιπάλου του, που διεκδίκησε τον δήμο επικεφαλής μίας προοδευτικής κοινωνικής πλατφόρμας.

«Ωραίες νίκες και καλές επανεκλογές. Ευχαριστίες σε όλες και όλους. Ευχαριστίες σε όσους έδωσαν τη μάχη. Η εναλλακτική στον Σαλβίνι είναι και πάλι η Κεντροαριστερά. Και βρισκόμαστε μόνο στην αρχή» έγραψε ο γ.γ. του PD, Νικόλα Τζινγκαρέτι, σε μήνυμά του στο Twitter.

Συνολικά, η ανάλυση των αποτελεσμάτων αποδεικνύει πως η Κεντροδεξιά, υπό την καθοδήγηση της Λέγκα, επικράτησε σε περισσότερες πόλεις από όσες διοικούσε έως τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στις 25 Μαΐου.

Η Κεντροαριστερά, μετά και τον β' γύρο, όσον αφορά στους μεγάλους δήμους, επικράτησε σε Φλωρεντία,  Μπάρι, Μπέργκαμο, Μόντενα, Πέζαρο, Λέτσε, Πράτο, Κρεμόνα, Τσεζένα, Ρέτζο Εμίλια, Βερμπάνια, Λιβόρνο και στο Ροβίγκο, ενώ μπορεί να προστεθεί και το Αβελίνο, που, μολονότι ηττήθηκε, ο νέος δήμαρχος Φέστα ανήκει στην προοδευτική παράταξη. Στο σύνολο, όμως, η Κεντροαριστερά απώλεσε έξι δήμους.

Το Κίνημα 5 Αστέρων απώλεσε το Λιβόρνο, αλλά απέσπασε από την Κεντροαριστερά το Καμπομπάσο.

Η Κεντροδεξιά επανεξέλεξε δημάρχους στην Περούτζια, στο Ούρμπινο, στο Άσκολι Πιτσένο, στην Ποτέντσα, στη Φότζα και απέσπασε από την Αριστερά επτά σημαντικούς δήμους: την Παβία, την Πεσκάρα, το Βίμπο Βαλέντια, τη Φεράρα, το Βερτσέλι, το Φορλί και την Μπιέλα.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019, 09:17