«Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι απειλεί την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι παρασύροντας την χώρα σε πρόωρες εκλογές», γράφει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι αντιδρά στην διεξαγωγή των περιφερειακών εκλογών στις περιοχές της Ρώμης, του Μιλάνου, καθώς και στην κεντρική περιφέρεια Μολίζε την 10η Φεβρουαρίου 2013, όπως έχει οριστεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Ο λόγος της αντίδρασης αυτής έχει να κάνει με το ότι επιδιώκει την ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις βουλευτικές εκλογές την ερχόμενη άνοιξη και αυτή η στάση εκτιμάται ότι απειλεί να «ρίξει» την κυβέρνηση.

«Ο Μπερλουσκόνι είναι αποφασισμένος να ρίξει την κυβέρνηση. Ο Μόντι οσφραίνεται την δυνατότητα να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσατζέρο». Αναφέρεται σε ένα εναλλακτικό σχέδιο: σύμφωνα με σχολιαστές, αν ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός δεν παραμείνει επικεφαλής της κυβέρνησης και μετά τις βουλευτικές εκλογές, τότε θα προταθεί ως διάδοχος του σημερινού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο — η θητεία του οποίου λήγει επίσης την άνοιξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» προσθέτει ότι «στο κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι αυξάνονται οι δυσαρεστημένοι και δεν αποκλείεται σύντομα να δημιουργηθεί και αυτόνομη ομάδα ανεξαρτητοποιημένων βουλευτών». Στα σενάρια περί πρόωρων βουλευτικών εκλογών αντέδρασε ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι: «Η κεντροδεξιά δεν μπορεί να θέλει να υποκαταστήσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας, επιλέγοντας την ημερομηνία των εκλογών. Θα πρέπει να ψηφίσουμε τον Φλεβάρη για τις περιφέρειες και την Άνοιξη για το κοινοβούλιο», είπε.

Όλα αυτά, λοιπόν, καθιστούν σαφές πλέον ότι το πολιτικό σκηνικό στην γειτονική Ιταλία χαρακτηρίζεται από επικίνδυνα μεγάλη ρευστότητα.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης