Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Το ένα τρίτο των θανάτων από κορωνοϊό παγκοσμίως έχει σημειωθεί στην Ιταλία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Δηλαδή οι 10.000 από τους 30.000 νεκρούς, παρόλο που υπάρχουν πολλές αμφιβολίες για τους αριθμούς της Κίνας. Αλλά, πέρα από αυτό,  και στην περίπτωση της Ιταλίας, το θέμα με τον αριθμό των κρουσμάτων έχει διευκρινιστεί από τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας, Angelo Borrelli. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του σε μία από τις μεγαλύτερες ιταλικές εφημερίδες, ανέφερε ότι οι αριθμοί στην Ιταλία θα μπορούσαν να είναι ακόμα δέκα φορές μεγαλύτεροι από αυτούς που αναφέρονται στα επίσημα στοιχεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ σοβαρές δηλώσεις, που άλλοτε θα σήμαιναν την πλήρη αποτυχία διαχείρισης μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και ως εκ τούτου τουλάχιστον την παραίτηση εκείνων που έχουν παραδεχτεί δημόσια ότι δεν καταλαβαίνουν πλέον τίποτα σε αυτή την ιστορία.

Αποτυχία του χειρισμού αποτέλεσε επίσης το γεγονός ότι δεν έκλεισε αμέσως η Λομβαρδία, όπως έγινε σε όλη την Ιταλία, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση. Αποτυχία ήταν που πραγματοποιήθηκαν τα παιχνίδια του Champions League με τη Βαλένθια στο Μιλάνο και στην Ισπανία, καθώς και το παιχνίδι μπάσκετ στο Πεσάρο, όπου υπήρξε μεγάλη εστία του ιού.

Αποτυχία ήταν να σταλούν 50.000 Ιταλοί από το Μιλάνο σε όλες τις νότιες περιοχές, προκειμένου να διασπείρουν τον Covid-19 στην υπόλοιπη Ιταλία. Αποτυχία ήταν που δεν παρήχθη ό,τι πιο αναγκαίο σήμερα, όπως μάσκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης αποτυχία ήταν που δεν επέλεξαν μόνο έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης προκειμένου να κάνει τις ανακοινώσεις, όπως ο πρώην επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Guido Bertolaso, ο οποίος δυστυχώς βρέθηκε θετικός στον ιό και στη συνέχεια διορίστηκε από την περιφέρεια της Λομβαρδίας ως ειδικός σύμβουλος με αμοιβή το συμβολικό ποσό του ενός ευρώ. Αύριο θα ανοίξει το νοσοκομείο που χτίστηκε στη Fiera di Milano σε χρόνο ρεκόρ, χάρη στη δωρεά 10 εκατομμυρίων ευρώ από τον Silvio Berlusconi. Η πτώχευση έχει μειώσει τις δαπάνες για την υγεία. Το ίδιο έχει γίνει και στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στην έρευνα, ειδικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2011.

Αλλά υπάρχουν και καλά νέα από την Ιταλία: ένας γιατρός και δύο μηχανικοί από την Μπρέσια έχουν μετατρέψει καταδυτικές μάσκες σε πνευμονικούς αναπνευστήρες. Το ιστορικό εργοστάσιο όπλων Beretta κατασκευάζει βαλβίδες για τις τροποποιημένες αυτές μάσκες. Οι στολές μίας χρήσης κατασκευάζονται από τους Armani και Calzedonia και οι αναπνευστήρες από τη Ferrari στο Maranello.

Όλα αυτά την ώρα που η Γερμανία και η Ολλανδία γυρίζουν την πλάτη τους στη Ρώμη, με τη βοήθεια τελικά να έρχεται από την όχι πλούσια Αλβανία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης