Στο κύριας σημασίας θέμα των οικιακών βοηθών που ασχολούνται με τη φροντίδα ηλικιωμένων αναφέρθηκε με ετυμηγορία του το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Σύμφωνα με σχετική απόφασή του, «οι οικιακές βοηθοί που φροντίζουν ηλικιωμένους δικαιούνται τουλάχιστον 11 ώρες συνεχή ανάπαυση κάθε εικοσιτετράωρο» και οι ώρες αυτές ανάπαυσης δεν μπορούν να είναι διακεκομμένες.

Παράλληλα, ορίζεται ότι όποιος εργοδότης δεν σέβεται το δικαίωμα αυτό, θα πρέπει να πληρώνει υψηλό πρόστιμο για εκμετάλλευση εργαζομένου. Οι ανώτατοι δικαστές αναφέρουν, επίσης, ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία η οποία ορίζει ότι στους εργαζομένους πρέπει να εξασφαλίζεται ξεκούραση τουλάχιστον 11 ώρες κάθε ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι, μετά την απόφαση αυτή, είναι ρεαλιστικό να υποθέσει κάποιος ότι, βάσει του σχετικού νόμου, οι οικογένειες θα πρέπει να απασχολούν δύο οικιακές βοηθούς για τη φροντίδα των ηλικιωμένων: μία για την ημέρα και μία άλλη για τις νυχτερινές ώρες. Παράλληλα, όμως, δεν μπορεί να αγνοήσει κάποιος ότι το οικονομικό κόστος θα ήταν δυσβάσταχτο και πολύ συχνά μη αντιμετωπίσιμο για μια μέση ιταλική οικογένεια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης