Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Censis που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα, η οικονομική κρίση που συνεχίζει να μαστίζει την Ιταλία έχει προκαλέσει τη συρρίκνωση των δαπανών των νοικοκυριών, τα οποία δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να πληρώσουν φόρους και λογαριασμούς.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2013 σε δείγμα 1.200 οικογενειών σε ολόκληρη την Ιταλία από αυτό το ινστιτούτο κοινωνικοοικονομικών σπουδών, «Περίπου το 69% των οικογενειών ανέφεραν την μείωση ή την επιδείνωση της δυνατότητάς τους να ξοδεύουν» χρήματα, ενώ «Πάνω από το 70% των οικογενειών δυσκολεύεται όταν έρχεται αντιμέτωπο με έξοδα που είναι πιο μεγάλα, όπως τα ιατρικά έξοδα». Ταυτόχρονα, «το 24% δυσκολεύεται να πληρώσει τους φόρους και το 23% τους λογαριασμούς του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το Censis, το 50% των νοικοκυριών φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο, το οποίο απολαμβάνει ως σήμερα και το 52% φοβάται ότι δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τις οικονομίες του.

Οι οικονομικές δυσχέρειες προκάλεσαν αλλαγές στη συμπεριφορά των ιταλικών οικογενειών, οι οποίες αποφεύγουν «τα περιττά έξοδα και τις υπερβολές».

Το 76% των νοικοκυριών αναζητεί τις «προσφορές», τα προϊόντα με χαμηλότερες τιμές στα σούπερ-μάρκετ, το 53% έχει μειώσει τις μετακινήσεις του με το αυτοκίνητο ή τη μηχανή, το 68% τις εξόδους στον κινηματογράφο και άλλα είδη διασκέδασης και το 45% τις εξόδους σε εστιατόρια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το 2013 ολοκληρώνεται με την αίσθηση μιας αυξανόμενης αβεβαιότητας σχετικά με το επαγγελματικό μέλλον», πρόσθεσε το ινστιτούτο Censis, σύμφωνα με το οποίο έξι εκατομμύρια εργαζόμενοι είπαν ότι βρίσκονται σε επισφαλή επαγγελματική κατάσταση.

Η οικονομική κρίση φτώχυνε γενικά τα νοικοκυριά, κυρίως στον μη προνομιούχο νότο της χώρας, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων είναι κατώτερο από εκείνο της Ελλάδας ή της Ισπανίας.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των κατοίκων στην περιφέρεια του Μετζοτζιόρνο, στα νότια της χώρας, κυμαίνεται περί τα 17.957 ευρώ το χρόνο, επίπεδο λίγο πάνω από το μισό (57%), σε σύγκριση με αυτό στα κεντρικά ή στα βόρεια της χώρας.

«Η συμβολή του Μετζοτζιόρνο στο ιταλικό ΑΕΠ μειώθηκε από το 24,3% στο 23,4% από το 2007 έως το 2012», επισημαίνει το ινστιτούτο.

Η οικονομική κρίση που συνεχίζει να μαστίζει την Ιταλία έχει εξαναγκάσει πολλούς Ιταλούς να φύγουν για το εξωτερικό, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Το 2002 ο αριθμός εκείνων που εγκατέλειψαν την χώρα ήταν 50.000, το 2012 όμως αυξήθηκε εκθετικά στους 106.000, δηλαδή κατέγραψε μια αύξηση 115% σε δέκα χρόνια.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε πέρυσι, με ποσοστό +28,8% σε ένα χρόνο. Το 54,1% εξ αυτών των 106.000 νέων οικονομικών μεταναστών είναι νέοι κάτω των 35 ετών.

Με πληροφορίες από kerdos.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης