Σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, συνολικής αξίας τουλάχιστον 200 εκατ. δολαρίων, τα οποία ανήκουν σε υπόπτους για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού προχώρησαν οι Αρχές στην Ιταλία, μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Πρόκειται για πάνω από 250 κατοικίες σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας πολυτελούς βίλας στο Αρέτσο (κεντρική Ιταλία), η οποία χρησίμευε ως χώρος για την αποθήκευση μεγάλης ποσότητας χρυσού και χρημάτων. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Αστυνομίας, το δίκτυο αγόραζε τον χρυσό στη μαύρη αγορά και στη συνέχεια τον διοχέτευε στην Ελβετία, όπου και γινόταν το «ξέπλυμα» χρήματος. Όπως μετέδωσε το Associated Press, η έρευνα της Αστυνομίας περιλαμβάνει 118 υπόπτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ύπαρξη του συγκεκριμένου κυκλώματος μαρτυρά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά του χρυσού λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη. Οι μετοχές του πολύτιμου μετάλλου ανεβαίνουν διαρκώς, με αποτέλεσμα όλο και πιο πολλές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος να στρέφουν την προσοχή τους σε αυτόν τον εξαιρετικά προσοδοφόρο τομέα.

Τον Αύγουστο του 2012 η Αστυνομία είχε ανακοινώσει αύξηση κατά 78% της ποσότητας χρυσού, ασημιού και χρημάτων που εντοπίστηκε και κατασχέθηκε στα σύνορα, όταν διαπιστώθηκε πως αποτελεί προϊόν παράνομης δραστηριότητας. Εκτιμάται πως στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 28.000 καταστήματα αγοράς χρυσού, εκ των οποίων ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι εγγεγραμμένο στην Τράπεζα της Ιταλίας. Η οικονομική κρίση ωθεί όλο και περισσότερους πολίτες στη γειτονική χώρα να πωλήσουν κοσμήματα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, προκειμένου να πάρουν χρήματα για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών, δίνοντας πάτημα σε επιτήδειους να κάνουν «χρυσές» δουλειές.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης