Μία διαφορετική Ευρώπη θέλουν τα δύο κόμματα που διαπραγματεύονται τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ιταλία, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα.

Συγκεκριμένα θεωρούν αναγκαία τη ριζική αναμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστρέψει σε ένα καθεστώς «προ Μάαστριχτ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δύο παρατάξεις επισημαίνουν πως η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, η οποία βασίζεται στο Σύμφωνο Σταθερότητας, πρέπει να αναθεωρηθεί με βάση ένα «πνεύμα επιστροφής στη δομή προ Μάαστριχτ, όπου τα ευρωπαϊκά κράτη ενεργούσαν με αυθεντικές προθέσεις για ειρήνη, αδελφότητα, συνεργασία και αλληλεγγύη».

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η οποία υπογράφηκε το 1992, δρομολόγησε τη δημιουργία της ευρωζώνης και έθεσε τους πρώτους κανόνες που θα διασφάλιζαν τη σύγκλιση ανάμεσα στις χώρες που θα υιοθετούσαν το κοινό νόμισμα.

«Δεν αμφισβητούμε τη νομισματική ένωση»

Η ανακοίνωση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων ήλθε λίγες ώρες μετά τη διαρροή παλαιότερου προσχεδίου προγραμματικών προτάσεών τους, το οποίο προέβλεπε διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη και διαγραφή 250 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιταλικά ομόλογα που έχει αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια δεν διέψευσαν ότι οι εν λόγω προτάσεις έχουν συζητηθεί, διευκρινίζοντας απλώς ότι το προσχέδιο έχει έκτοτε επικαιροποιηθεί και πλέον δεν προτίθενται να αμφισβητήσουν την νομισματική ένωση.

Στις ανακοινώσεις τους τα δύο κόμματα απέφυγαν να τοποθετηθούν για την πρόταση περί διαγραφής των 250 δισεκ. που κατέχει η ΕΚΤ ή για άλλες θέσεις τους, όπως η αναθεώρηση της συνδρομής της Ρώμης στον κοινοτικό προϋπολογισμό ή η κατάργηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του 2011.

Η Ευρωτράπεζα δεν έχει τοποθετηθεί, όμως ούτως ή άλλως δεν δικαιούται να χρηματοδοτήσει κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ακόμα και αν δεν συνυπολογιστεί η πρόταση για διαγραφή των ομολόγων, το δημοσιονομικό κόστος των προτάσεων των δύο κομμάτων ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, ανατρέποντας την πειθαρχία που έχει πετύχει στον προϋπολογισμό η Ρώμη την τελευταία τριετία.

«Η Ιταλία πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος της»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντως κατέστησε σαφές πως δεν υπάρχει περιθώριο αναθεώρησης των κοινοτικών δημοσιονομικών κανόνων.

«Δεν βλέπω σινιάλα πως τα κράτη-μέλη θα ήθελαν να τροποποιήσουν τους κανόνες, τουλάχιστον σύντομα, ή να εξαιρέσουν κάποιο κράτος-μέλος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν.

Ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις σημείωσε πως η Ιταλία πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο ανέρχεται στο 130% του ΑΕΠ και υπερβαίνει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ Λέγκα και Πέντε Αστέρια συνεχίζουν πυρετωδώς τις διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας τους και τη συγκρότηση κυβέρνησης στη Ρώμη.

Ο επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε πως η κυβερνητική ατζέντα έχει σχεδόν οριστικοποιηθεί, προσθέτοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα θα μεταβεί στο Κυρηνάλιο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον ηγέτη των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι ντι Μάιο, «ακόμα και πριν την Δευτέρα».

Εκκρεμότητα παραμένει η επιλογή πρωθυπουργού, με τις δύο παρατάξεις να αναζητούν τρίτο, πολιτικό πρόσωπο, το οποίο όμως θα πρέπει να εγκριθεί από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης