Ιταλία: Δεξαμενόπλοιο που διέσωσε μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης άλλαξε πορεία και πλέει προς τη Μάλτα

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019, 20:35
Ιταλία: Δεξαμενόπλοιο που διέσωσε μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης άλλαξε πορεία και πλέει προς τη Μάλτα

Ένα δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού πλοίων που διέσωσε 108 μετανάστες στα ανοιχτά της Λιβύης, ξαφνικά άλλαξε πορεία και κατευθύνεται βόρεια, προς τη Μάλτα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι, κατηγορώντας τους μετανάστες ότι έκαναν πειρατεία στο πλοίο.

Το Elhiblu I, φορτηγό πλοίο του εμπορικού ναυτικού με σημαία Παλάου, διέσωσε «μια ομάδα μεταναστών» χθες βράδυ στα διεθνή ύδατα, όπου η λιβυκή ακτοφυλακή έχει την ευθύνη για τις επιχειρήσεις διάσωσης, και ακολούθησε την πορεία του προς το λιμάνι της Τρίπολης.

Ωστόσο σε απόσταση έξι ναυτικών μιλίων από το λιμάνι, το πλοίο ξαφνικά άρχισε να κατευθύνεται βόρεια, δήλωσε ο Σαλβίνι. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό, σήμερα το απόγευμα το πλοίο βρισκόταν στο μέσο της απόστασης μεταξύ της Τρίπολης και της Μάλτας.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τις λιβυκές αρχές και τη ναυτιλιακή εταιρία Elhiblu, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, για να προβούν σε κάποιο σχόλιο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Δεν είναι ναυαγοί αλλά πειρατές», επέμεινε ο Σαλβίνι τονίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ιταλίας αν επιλέξει να κατευθυνθεί στο νησί της Λαμπεντούζα ή στη Σικελία. «Είναι η πιο φανερή απόδειξη ότι δεν γίνεται λόγος για επιχειρήσεις διάσωσης φτωχών ναυαγών που διαφεύγουν από τον πόλεμο αλλά για μια εγκληματική διακίνηση ανθρώπων, η διαχείρισή της οποίας γίνεται με εγκληματικό τρόπο», πρόσθεσε.

Εδώ και χρόνια, τα εμπορικά πλοία που πλέουν στα ανοικτά της Λιβύης, πολλές φορές αλλάζουν πορεία για να διασώσουν μετανάστες.

Ωστόσο, από τότε που η Τρίπολη πήρε σταδιακά τη σκυτάλη από τη Ρώμη για να συντονίζει αυτές τις επιχειρήσεις τα πλοία λαμβάνουν την εντολή να οδηγήσουν εκ νέου τους μετανάστες στη Λιβύη, προς μεγάλη δυσαρέσκεια των τελευταίων καθώς εκεί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με έναν νέο κύκλο βίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2019, 20:35