Η ειδική επιτροπή του ιταλικού Κοινοβουλίου δεν ενέκρινε το σχέδιο ομοσπονδιακής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος των ιταλικών δήμων.

Όπως ήδη είχε προβλεφθεί από διάφορους παρατηρητές, υπήρξε, τελικά, ισοψηφία, με 15 ψήφους υπέρ και 15 κατά. Σύμφωνα με τον κανονισμό της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας, η ισοψηφία, στην περίπτωση αυτή, ισοδυναμεί με απόρριψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπέρ του μέτρου εκφράστηκαν ο μπερλουσκονικός «Λαός της Ελευθερίας» και η «Λέγκα του Βορρά». Κατά του μέτρου τάχθηκαν το «Δημοκρατικό Κόμμα», η «Ιταλία των Αξιών» του Ντι Πιέτρο και ο κεντρώος «Πόλος του Έθνους».

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, όμως, στενοί συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού σχολίασαν ότι «η κυβέρνηση, αν θέλει, μπορεί να προχωρήσει στην υιοθέτηση του ομοσπονδιακού μοντέλου, διότι όλοι ξέρουν ότι έχει λάβει ειδική εξουσιοδότηση από το Κοινοβούλιο».

Αναλυτές υπογραμμίζουν όμως ότι, αν η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε» αποφασίσει, τελικά, να προωθήσει το όλο μέτρο στη Βουλή, προς τελική έγκριση, χωρίς καμιά τροποποίηση, θα πρέπει να «πάρει ένα σημαντικό ρίσκο»: η συμπολίτευση διαθέτει οριακή πλειοψηφία και αρκετοί βουλευτές, που εκλέγονται στην Κάτω Ιταλία, δεν βλέπουν θετικά τη φορολογική μεταρρύθμιση, λόγω της πιθανής μείωσης των πόρων, που προορίζονται στις νότιες περιφέρειες της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης