Ο υπουργός Οικονομίας της Ιταλίας κάλεσε τους δύο πολιτικούς ηγέτες του λαϊκιστικού/εθνικιστικού συνασπισμού που ασκεί διακυβέρνηση στην Ιταλία να περιορίσουν τις δηλώσεις τους για τον επόμενο προϋπολογισμό, διότι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία κερδοσκοπική επίθεση κατά της ιταλικής αγοράς ομολόγων, σύμφωνα με πληροφορία που δημοσιεύεται από την Il Messaggero.

Ο Τζιοβάνι Τρία, που βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα, τηλεφώνησε στους αντιπροέδρους της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι χθες για να τους προειδοποιήσει ότι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις για οικονομικά θέματα βλάπτουν την χώρα, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τζιοβάνι Τρία προσπάθησε να καθησυχάσει τις αγορές σχετικά με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης ως προς την μείωση του δημοσίου χρέους. Την ίδια στιγμή ντι Μάιο και Σαλβίνι ανταγωνίζονταν για το ποιος θα πρωτοδηλώσει ότι θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτραπεί στην Ιταλία να ξεπεράσει το όριο του 3% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έπεσαν χθες καθώς οι αγορές προέβλεψαν ότι η Ιταλία θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ενδεχόμενη κερδοσκοπική επίθεση.

Η Ιταλία έχει το υψηλότερο χρέος μεταξύ των οικονομιών της ευρωζώνης, στο 130% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός του 2019 θα παρουσιασθεί στο τέλος του Οκτωβρίου και πρέπει να τύχει της εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνοντας την νευρικότητα που επικρατεί, η εφημερίδα La Repubblica επανέφερε τα σχόλια που είχαν γίνει στο τέλος του Ιουνίου από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, σύμφωνα με τα οποία ο κύριος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Ιταλία προέρχεται από επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα που θα έπλητταν την δυναμική του χρέους.
Ο Fitch θα ανακοινώσει αύριο τις κρίσεις του για το δημόσιο χρέος της Ιταλίας.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι φορολογικές περικοπές και οι κοινωνικές δαπάνες που έχουν προταθεί από το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα θα εκτοξεύσουν το ιταλικό δημόσιο χρέος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης