Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο χορηγείται χάρη στον πρώην ηγέτη της ακροδεξιάς και ξενοφοβικής Λέγκα Ουμπέρτο Μπόσι, που είχε καταδικασθεί σε φυλάκιση ενός έτους κι έξι μηνών για προσβολή του τέως προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει το 2011 «παλιοχωριάτη» (terun).

Στην ανακοίνωση του μεγάρου του Κουϊρινάλιου (προεδρία), υπογραμμίζεται πως η χάρη αποδόθηκε αφότου ελήφθησαν υπ’ όψιν η θετική εισήγηση της εισαγγελίας για τη χάρη, την κακή κατάσταση της υγείας του Μπόσι, αλλά και την παρέμβαση του Ναπολιτάνο υπέρ της χάριτος, επισημαίνοντας πως δεν διατηρεί «μνησικακία» απέναντι στον καταδικασθέντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι πολύ χαρούμενος. Ευχαριστώ τον πρόεδρο Ματαρέλα και τον πρόεδρο Ναπολιτάνο» δήλωσε ο Μπόσι, μέντορας του Ματέο Σαλβίνι, νυν ηγέτη της Λέγκα, μετά την ανακοίνωση της απονομής προεδρικής χάριτος.

Τον Δεκέμβριο 2011, ο Μπόσι είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης του κόμματός του: «Βλέπουμε τον Πρόεδρο να έρχεται να μας κουκουλώσει με τρίχρωμες (ιταλικές) σημαίες, ενώ γνωρίζει πως δεν αρέσουν στον κόσμο στον Βορρά. Στέλνουμε έναν χαιρετισμό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ναπολιτάνο. Ναπολιτάνο όνομα και πράμα, δεν ήξερα πως ήταν παλιοχωριάτης (terun)» κι έκανε το προσβλητικό σχήμα των κεράτων με τον δείκτη και το μικρό δάκτυλο.

Η δήλωση του Μπόσι είχε βιντεοσκοπηθεί και οι εικόνες είχαν αναρτηθεί στο YouTube. Πολλοί Ιταλοί είχαν σπεύσει τότε να ασκήσουν μαζικά αγωγές κατά του Μπόσι και πολλοί από αυτούς είχαν μεταβεί στη δίκη του στο Μπέργκαμο ως μάρτυρες κατηγορίας. Ο Μπόσι είχε καταδικασθεί για προσβολή της τιμής του Προέδρου της Δημοκρατίας, για συκοφάντηση των θεσμών, με το επιβαρυντικό στοιχείο των εθνοτικών διακρίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: La Repubblica, Corriere della Sera, Il Messaggero, huffingtonpost.it

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης