Ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε στις 20 Μαΐου την Εμίλια–Ρομάνια, στη βορειοανατολική Ιταλία, ανύψωσε το έδαφος κατά 15 εκατ., τόνισε την Τετάρτη ο Ιταλός γεωλόγος Στέφανο Σάλβι.

«Τα στοιχεία μας από τους δορυφόρους αποκαλύπτουν πως ο σεισμός της 20ης Μαΐου ανύψωσε το έδαφος κατά 15 εκατ. πάνω από το επίκεντρό του, ενώ εκείνος της 29ης Μαΐου, ο οποίος ήταν πιο ασθενής, το ανασήκωσε κατά 11 εκατ.», τόνισε ο Σάλβι, που ειδικεύεται στην δορυφορική παρατήρηση σεισμογενών ζωνών, μιλώντας στους ξένους δημοσιογράφους. «Το έδαφος επανέρχεται γύρω από το επίκεντρο και στα 10 μέχρι τα 20 χλμ. επανέρχεται στο επίπεδο ‘μηδέν’», στο αρχικό επίπεδο, «αλλά εκεί όπου ανέβηκε δεν επανέρχεται ποτέ ξανά, απεναντίας συνεχίζει να ανέρχεται ακόμη και μετά τον σεισμό, αλλά πολύ αργά», τόνισε ο Σάλβι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο δονήσεις αποτελούν γεγονότα «που δεν εκπλήσσουν», με δεδομένο τον σεισμικό χάρτη της Ιταλίας, ακόμη και αν δεν ήταν προβλέψιμα», πρόσθεσε ο συνάδελφός του Αλεσάντρο Αμάτο. «Από το 2005 έως το 2012 έχουμε καταγράψει 85.350 σεισμικές δονήσεις στο ιταλικό έδαφος», τόνισε ο Αμάτο, προσδιορίζοντας ωστόσο πως στο μεγαλύτερο μέρος τους οι δονήσεις αυτές δεν έγιναν αισθητές από τον πληθυσμό, καθώς «περίπου το 10% μόνον ξεπερνούν το 2,5%». «Μόνον στην περιοχή της Εμίλια–Ρομάνια, από τις 20 Μαΐου έως τις 13 Ιουνίου έχουν καταγραφεί 1.827 σεισμικές δονήσεις», δήλωσε.

Οι δύο σεισμοί άφησαν πίσω τους 25 νεκρούς, ζημιές πολλών δις ευρώ και 15.000 αστέγους.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης